Începând cu anul 2016, anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională a Portului Popular. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a treia ediţie. Cu acest prilej, și în raionul Cahul straiele naționale au fost la loc de cinste, sărbătoarea fiind simțită în toate localitățile raionului.
În satul Cucoara s-au întrunit localnici din comună și din raion, copii, tineri și adulți, meșteri populari și colective artistice din 13 localități (Chircani, Huluboaia, Roșu, Paicu, Baurci-Moldoveni, Badicul Moldovenesc, Larga Nouă, Bucuria, Pelinei, Giurgiulești, Adrușul de Sus, Andrușul de Jos, Taraclia de Salcie), care au adus în cadrul festivalului Portului Popular un omagiu tezaurului folcloric autohton. Astfel, au îmbrăcat straiele naționale, au adus în scenă cântecul popular și au promovat meșteșugurile de odinioară cât și tradițiile culinare moldovenești. Bucuria și demnitatea de a purta haine naționale putea fi citită pe fețele participanților, de la mic la mare.
Evenimentul a fost organizat de Secția Cultură a Consiliului Raional Cahul în parteneriat cu primăria gazdă și a adus în prim plan spiritul creator al poporului, dragostea pentru frumos și dorința de a transmite generațiilor viitoare respectul pentru costumul traditional.
Oaspeți de onoare ai festivalului au fost dl Ion Groza, președinte al raionului Cahul, dna Anca Corfu, Consul General al Consulatului României la Cahul, dna Aliona Goța, deputat în Parlamentul RM, primarii localităților participante, un grup de profesori din comuna Văleni, județul Galați, România.
Activitățile culturale desfășurate au pus în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamentelor și stilurilor diverse de broderie, artizanat, cât și bucătăria tradițională.
În cadrul aceleași sărbători, colective artistice și meșteri populari din raionul Cahul au avut privilegiul de a fi oaspeți de onoare ai altor regiuni din țară și de peste Prut. Colectivele artistice „Vălenașii” (satul Văleni) și „Vatra Horelor” (Slobozia Mare) au avut prestații la Chișinău, alături de alte trei colective din țară. Grupul de meșterițe de la Zîrnești au prezentat operele noastre de artizanat la Brăila, România, iar Constantin Cojan, meșter popular, a prezentat colecția de bondițe și căciuli, confecționate cu multă dibăcie, în Iași.