Home Noutăți Vizită de studiu în Județul Tulcea, România, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie

Vizită de studiu în Județul Tulcea, România, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie

0
0
546

    În perioada 30 octombrie – 5 noiembrie curent, a avut loc o vizită de studiu în Județul Tulcea, România, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, pentru reprezentanți ai autorităților publice locale din raionul Cahul, la care participat și Președintele raionului Cahul, domnul Nicolae Dunas. Participanții s-au familiarizat cu bunele practici privind îmbunătățirea accesului la serviciile publice de colectare și transportare a deșeurilor, precum și cu experiența de cooperare intercomunală în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară.

    Reprezentanții Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, Președintele dl Ilie Petre și Vicepreședintele dna Andaluzia Luca, au comunicat despre pașii concreți pe care i-a intreprins România în dezvoltarea serviciilor publice în baza cooperării intercomunitare, iar experiența acumulată de România poate ajuta Republica Moldova să avanseze în acest proces.

    Accentul a fost pus pe mecanismul de instituționalizare a serviciului public regional al managementului deșeurilor, constituirea sistemului de management integrat al deșeurilor, cadrul instituțional, organizarea și funcționarea Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.

    Ulterior, delegația a vizitat J.T. Grup SRL, operatorul economic autorizat pentru colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje din materiale textile (bumbac, iuta), lemn, plută, PET, plastic (HDPE, PVC, LDPE, PP, PS), hârtie, carton. Aici participanții au avut ocazia să vadă cum funcționează stația de sortare și tratare a deșeurilor colectate selectiv, iar la S.C. IRIDEX GRUP SALUBRIZARE S.R.L – staţia de tratare mecano-biologică şi depozitul conform de la Mihai Bravu.

  Vizita a continuat cu o întâlnire cu primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, care a ținut să menționeze că, colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să devină o obișnuință a fiecăruia dintre noi, aceasta fiind o responsabilitate civică și un semn de normalitate și civilizație. La întrevedere a participat și directorul Servicii Publice Tulcea,  dl Valeriu Holostenco, care a comunicat despre modul de organizare și  de activitate a societății. Ulterior, participanții au vizitat câteva puncte de colectare și reciclare a hârtiei, sticlei şi metalului. De asemenea, delegația a mers și la sediul societății Servicii Publice Tulcea, unde a avut ocazia să vadă rutina zilnică a angajaților SP Tulcea, inclusiv tehnica modernă utilizată.

 

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.