În raionul Cahul podgoriile sunt pline de vieri în aceste zile, întrucât au început recoltarea strugurilor de soiuri tehnice. Deși au roadă frumoasă, agricultorii sunt nemulțumiți de prețul de achiziție a strugurilor oferit de fabricile de vinuri din zona de sud a țării.
Domnul Vlad Cășuneanu, vicepreședintele raionului Cahul, împreună cu reprezentanții Direcției agricultură și dezvoltare economică au întreprins o vizită în câmp, și anume în satul Tătărăști, unde s-a întâlnit cu producătorii.
În acest context viticultorii din raion și-au exprimat temerile privitor la imposibilitatea de a-și comercializa producția de struguri, pentru care mai ieftin ar fi să lase recolta pe câmp, decât să o dea la un preț mic.
Agricultorii au declarat că doar pentru a stropi plantația de struguri împotriva bolilor o singură dată pentru un hectar de viță de vie, ei au nevoie de 1300 lei (pentru procurarea substanțelor chimice), operațiune care trebuie repetată de cel puțin 5-7 ori.
Ion Rahubencu, un alt producător de struguri din s. Tătărăști spune că este pensionar tânăr cu doar 1000 de lei pensia, iar plantația pe care o deține este unica sursă de existență.
„ Am ajuns până acum ca oamenii strâng câte 7-8 tone de struguri și nu au unde să o vândă. Fabricile de vinificație primesc la un preț extraordinar de mic, și nu ajunge nu doar să acoperi cheltuielile, dar și măcar să achiți lucrătorii la cules la vie. Oamenii gem, nu au cu ce întreține familiile. Fiecare gospodar care are pe cineva mai tânăr îl trimite peste hotare pentru a întreține familia. Fabrica de vinificație a primit un soi de poamă cu 3 lei, iar după ce nu mai era nici un strugur de acest soi au ridicat prețul la 4,20 lei per kg.. Asta nu-i luat în râs? Își bat joc de țăranul acela. Nu poate să stea 3 săptămâni strugurele pe câmp până vor oferi un preț mai mare” ne-a comunicat Ion Rahubencu.
Petru Donea este din s. Huluboaia, are 2,5 hectare de poamă. Costurile de prelucrate unui singur hectar de plantație ajung la 11-12 mii de lei.
„Am recoltat 10-15 tone la hectar, plătești impozitele pe venit și nu ai rămas cu nimic. În alt an, nu mai face sa te apuci de prelucrat. Noi dacă lăsăm aici producția noastră moare toată lumea de beție. Daca prețul nu se schimbă la fabrică am de gând nici să nu o culeg. Am dat atâția bani ca să o cresc… Statul poate să ne ofere, măcar 2 lei la kg așa cum s-a făcut în 2014” ne declară Petru Donea.
În raionul Cahul sunt peste 12400 ha de plantații de viță de vie, iar numărul acestora scade în fiecare an cu 300 – 400 de hectare. „Aceasta se întâmplă din cauza că viile sunt bătrâne sau că agricultorii sunt dezamăgiți de activitate și renunță la viticultură”, a explicat Vlad Cășuneanu menționând faptul că „Prețurile care sunt oferite de procesatorii din raionul Cahul sunt derizorii. Avem stabilite de comitetul de filieră a ministerului agriculturii prețuri recomandate: Izabela – 2,5 lei, la alte soiuri de struguri prețul ajunge și la 4,7 lei/kg. Aceste plafoane nu sunt respectate de către procesatori căci sunt niște prețuri recomandabile”.
De asemenea, Vlad Cășuneanu a specificat că cu astfel de probleme se confruntă și producătorii strugurilor de masă. ”Dacă anul trecut anumite soiuri erau comercializa te cu până la 14 lei per kg, iar cumpărătorii veneau pe teren, anul acesta nu unii producători nu au vândut nici o mașină de poamă. Consider că situația este creată din cauza că fabricile de vinificație deja dețin plantații de viză de vie proprii, astfel, sunt asigurate cu materie primă.”
Procesul de recoltare a strugurilor în raionul Cahul, este încă în desfășurare.