Home Noutăți Viitorul European pentru tinerii cahuleni discutat chiar de Ziua Europei

Viitorul European pentru tinerii cahuleni discutat chiar de Ziua Europei

0
0
2,058

Ziua de 9 Mai la Cahul a fost o sărbătoare dublă, fiind marcate Ziua Victoriei și Ziua Europei. Astfel, pe lângă activitățile de comemorare a eroilor care, cu prețul vieții lor, au asigurat un viitor pașnic generațiilor viitoare, s-au desfășurat un șir de evenimente consacrate Zilei Europei.

În acest context, în incinta Consiliului Raional Cahul, s-a desfășurat conferința „Viitorul European pentru tinerii din Republica Moldova” dedicată tinerilor din raion și organizată de Centrul CONTACT-Cahul în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul, cu sprijinul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Invitații speciali ai conferinței au fost Excelența Sa, Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, președintele raionului, Ion Groza, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, Ion Donea, șeful Direcției Tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Boțan, analist politic, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Vitalie Cîrhană, directorul Institutului de Instruire și dezvoltare Millenium, studenți și elevi, lucrători în domeniul tineretului, cadre didactice, ONG-uri. Oficialii au menționat importanța tinerilor de a fi activi și cointeresați în viitorul lor, în a se dezvolta și cunoaște, exprimându-și deschiderea spre susținere și colaborare cu tinerii raionului Cahul.

Subiectele pe care s-au axat discuțiile în cadrul conferinței au abordat sectorul de tineret din Republica Moldova în prisma oportunităților, valorilor și spiritului european; politicile de tineret ale Uniunii Europene; oportunitățile programului ERASMUS + pentru tinerii și lucrătorii în domeniul tineretului din țară. Un moment special a fost intervenția prin skype a tinerei cahulence, absolventă a Universității ”B.P.Hasdeu”, Olga Țurcan, doctor în Sociolingvistică la Universitatea din Strasbourg, Franța și care a împărtășit din experiența personală aspectul tinerilor din Republica Moldova în Europa.

De asemenea, iubitorii de ciclism s-au adunat în Piața Independenței și împreună au serbat frumos și sănătos libertatea pe două roți în cadrul Euro Velo Marathon, dedicat Zilei Europei.

Precizăm că pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa – un continent care a dăruit un model de cultură și civilizație, un model de solidaritate, de dialog  și colaborare pentru binele comun.

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.