La 26 ianuarie 2024, în contextul abordării provocărilor complexe și interconectate ale lumii contemporane, reprezentanții Autoritățile Publice Locale din raion au participat în cadrul unei instruiri organizată de UNDP Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu Consiliul raional Cahul. Seminarul a fost desfășurat de experții CALM, Cătălina SCORȚESCU și Viorel RUSU și a abordat gestionarea crizelor la nivel local prin prisma securității umane.
În debutul seminarului experții împreună cu participanții au determinat conceptul de securitate umană, evidențiind dimensiunile sale multiple și valoarea adăugată ca un cadru practic potrivit pentru provocările complexe ale societății actuale. Participanții au fost informați despre problemele prioritare și bunele practici bazate pe experiența Fondului fiduciar al ONU pentru securitate umană, cât și au fost încurajați să își concentreze eforturile asupra promovării strategiilor la nivel local care permit acțiunea timpurie în fața provocărilor, reducerea vulnerabilităților și creșterea rezilienței comunităților prin procese incluzive și participative, care nu ignoră pe nimeni, care să implice toți membrii comunității, asigurând astfel că nimeni nu este neglijat în fața provocărilor.
Exercițiul practic în care au fost implicați participanții pentru a elabora politici și programe integrate în contextul crizei refugiaților, în abordarea sa pragmatică, a oferit o perspectivă practică a reprezentanților APL asupra modului în care securitatea umană poate fi aplicată în elaborarea soluțiilor la nivel local.
Seminarul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia participanții au avut oportunitatea să împărtășească cunoștințe și să facă lumină în aspecte specifice legate de gestionarea crizelor la nivel local prin prisma securității umane.