Home Noutăți Ședință de evaluare a Proiectului ”Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” cu participarea reprezentanților UNICEF și 12 ambasadori din UE

Ședință de evaluare a Proiectului ”Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” cu participarea reprezentanților UNICEF și 12 ambasadori din UE

0
0
446

     La 12 septembrie 2023, în incinta Consiliului raional Cahul s-a desfășurat o întrunire între conducerea raionului, membrii echipei multidisciplinare din Cahul și ai echipei de implementare a proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, proiect finanțat de Uniunea Europeană, care a avut drept scop promovarea egalității de gen și combaterea violenței domestice împotriva copiilor și femeilor în 24 de comunități din aceste raioane.

     În acest context, participanții în cadrul ședinței au prezentat experiențele, provocările și bunele practici pentru un răspuns prompt și coordonat în cazurile de abuz și violență împotriva copiilor, astfel s-au trasat concluziile cu privire la acțiunile necesare a fi întreprinse pe viitor. 

     De asemenea, s-a evidențiat în tot acest proces de implementare a proiectului importanța cooperării multidisciplinare pentru prevenirea și răspunsul violenței împotriva copiilor și femeilor. Datorită naturii complexe a cazurilor de violență împotriva copiilor și femeilor, rolul echipelor multidisciplinare este de a crește eficiența managementului cazurilor și de a răspunde prompt la diferitele cazuri de abuz asupra copiilor. În cadrul Proiectului EVA, UNICEF Moldova a sprijinit autoritățile locale și profesioniștii din Cahul și Ungheni pentru a preveni și a răspunde eficient la cazurile de violență. A fost dezvoltat un set de programe, treninguri și instrumente, care servesc acum drept bune practici la nivel național.

     Activitățile implementate au schimbat felul societății și a echipelor implicate de a vedea rolul fetelor și băieților, a femeilor și bărbaților în localitățile raionului, de a lucra, de a gestiona unele situații, de a oferi protecție mai bună, deoarece capacități mai bune înseamnă protecție mai bună. Localitățile partener au reușit la finalul proiectului să ajungă să fie niște localități model pentru alte raioane, astfel devenind o sursă de unde societatea va putea prelua bune practici la un nivel mai înalt.

     Anual în Moldova, peste zece mii de copii sunt expuși riscului de exploatare, abuz sau neglijare, iar în jur de 1.000 de copii sunt victime ale diferitelor forme de violență, inclusiv violența de gen, comise în principal în sfera domestică. Trei din patru femei au suferit o formă de abuz din partea partenerului sau de violență domestică până la vârsta de 15 ani. Și o cifră alarmantă de 10% dintre copii sunt supuși violenței sexuale, de trei ori mai multe fete decât băieți fiind victime ale abuzului sexual.

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.