Home Noutăți Economic Schimb de experiență și bune practici între agricultorii din raionul Cahul

Schimb de experiență și bune practici între agricultorii din raionul Cahul

0
9
3,687

Cunoștințele, experiența și soluțiile pentru problemele întâmpinate în agricultură nu se pot cumpăra. Ele trebuie împărtășite, explicate, prezentate și însușite. Este gândul cu care la data de 8 iunie 2018, o echipă de peste 30 producători agricoli împreună cu dl Petru Popov, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din raionul Cahul, au participat în cadrul unei vizite de studiu în gospodăriile agricole ale raionului pentru realizarea unui schimb de bune practici în agricultură. Echipei li s-au alăturat și președintele raionului Cahul, Ion Groza, însoțit de vicepreședintele raionului, Vlad Cășuneanu, dl Petru Donea, specialist principal în Direcția agricultură și dezvoltare economică și dl Nicolae Basarab, șef Serviciul relații funciare și cadastru al Consiliului Raional, pentru a lua act de situația culturilor de pe câmpurile raionului, cât și de nevoile și greutățile producătorilor agricoli.

A fost o zi plină de vizite în câmpurile următorilor producători agricoli: SRL „Reco Agro”, conducător Constatin Curjos; SRL „IriCarmen” (Lebedenco), conducător Constantin Matcaș; Gospodăria Țărănească din Pelinei, producător de legume Ilie Arghir;  CAPS „Elita Alexanderfeld”, producător Stepan Arnautov; SRL „Agro-Ilici” (Burlăceni), conducător Ivan Gaidarlî; SRL „Răzmost” (Moscovei), Alexandru Cerepenco; SRL „Gigîlboe Agro” (Lopățica), conducător Mihail Munteanu; SRL „Terra-Vitis” (Burlacu), conducător Petru Mihov; Vasile Țațu; CAP „Badicul” (Badicul Moldovenesc), conducător Andrei Ciobanu; SRL „Natcubi Agro” (Larga Nouă), producător Curjos Ion.

În acest context, producătorii agricoli au discutat, prin prisma terenurilor pe care le lucrează, despre producția agricolă (grâu, orz, mazăre, porumb, floarea soarelui, vița de vie, cireșe, rapiță, ceapă, morcov), despre greutățile și problemele întâmpinate,  în a căror rezolvare au apelat la noile tehnologii de cultură, despre efectul aplicării tehnologiilor moderne, dar și cât de mult ajută aceste tehnologii să  facă față schimbărilor și provocărilor climatice specifice regiunii de sud, încercând să ridice potențialul terenurilor agricole deținute.

De asemenea agricultorii au expus conducerii raionului provocările stringente și nevoile comune, cum ar fi lipsa unei piețe sigure de desfacere, unde ei ar putea să-și realizeze produsele agricole. S-a constatat cu întristare faptul că în câțiva ani nu vom mai avea piersici și prune autohtone, întrucât producătorii agricoli care au deținut livezi cu astfel de fructe, din motivul pierderilor datorate faptului că prețul de vânzare a fost mult mai inferior decât costul de producție, lichidează livezile și folosesc terenurile pentru alte produse agricole. În acest sens, a fost expusă nevoia înființării unor centre mici de colectare și procesare pentru legume, fructe în vederea valorificării integrale a producției, astfel contribuind la evitarea pierderilor și creșterea veniturilor producătorilor agricoli, cât și la o bună aprovizionare a consumatorilor cu produse autohtone.

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.