Rezervația Științifică „Prutul de Jos” a fost înscrisă în rețeaua mondială UNESCO a rezervațiilor biosferei. Cu acest prilej, săptămâna trecută, în incinta Consiliului Raional Cahul, a fost organizat un eveniment în cadrul căruia a fost înmânat certificatul de înscriere a Rezervației „Prutul de Jos”. Acest statut va oferi zonei de sud oportunități de dezvoltare, fapt îmbucurător pentru localnicii de aici.
În cadrul evenimentului s-au întrunit participanți din țară și de peste hotare pentru elaborarea planului de management al regiunii Prutului de Jos, aria desemnată ca Rezervația Biosferei Prutul de Jos, evidențiindu-se pe exemplul României oportunitățile de dezvoltare locală a ariilor naturale protejate de tip Rezervații ale Biosferei și importanța colaborării internaționale.
„Cu acest prilej ne propunem să realizăm un tur în cele nouă localități, amplasate în Lunca Prutului, așa încât să prezentăm frumusețea împrejurimilor, obiceiurile și să facem cunoscută zona pentru cât mai mulți turiști, iar pentru aceasta va trebui să identificăm fonduri pentru a investi în noul traseu” a menționat președintele raionului Cahul, Ion Groza.
„Prin crearea rezervaţia biosferei în primul rând s-ar mări teritoriul ca arie protejată, am putea accesa fonduri europene. Aşa o să dezvoltăm turismul şi nu numai noi vom avea de câştigat, dar şi băştinaşii”, a spus şefa de secţie de la Rezervaţia „Prutul de Jos”, Viorica Paladi.
„Eu sunt sigur că datorită obţinerii acestui certificat, acestei recunoaşteri mondiale şi europene în scurt timp aceste aşteptări vor fi îmbunătățite foarte mult”, a menționat vice-directorul ştiințific al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Valeriu Caisin.
Rezervația biosferei „Prutul de Jos” are o suprafață de aproape 15 mii de hectare (ce cuprinde nouă localități din Lunca Prutului), cu aproape 200 de specii de păsări și 40 de specii de mamifere. De asemenea, pe teritoriul rezervației cresc peste 300 de tipuri de plante. Multe dintre acestea sunt pe cale de dispariție și au fost incluse în Cartea Roșie a Moldovei.
În prezent, în patrimoniul UNESCO figurează peste 670 de rezervații din peste 120 de țări.
În continuare vă invităm să admirați frumusețea Prutului de Jos, accesând linkul https://www.youtube.com/watch?v=t2t_02QaTNw