Home Noutăți Pesta porcină africană ia amploare în raionul Cahul

Pesta porcină africană ia amploare în raionul Cahul

0
0
1,822

La 01 august, în incinta Consiliului Raional Cahul, a avut loc ședința extinsă a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Cahul, la care au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova (ANSA), ai autorităților publice locale de nivelul I, agenți economici.

La 20 iulie a fost declanșat virusul de pesta porcină africană (PPA) în satul Manta, unde au fost sacrificate 20 de capete. Până la momentul actual virusul s-a extins în satele Roșu (sectorul Focșa), Crihana Veche și Burlăceni. Au fost instalate filtre de trecere la toate intrările și ieșirile din municipiul Cahul, satele Manta și Roșu. Odată cu depistarea noilor focare din satele Crihana Veche și Burlăceni, urmează a fi instalate și aici filtre de trecere.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Cahul a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea și eradicarea pestei porcine africane în raionul Cahul. Printre altele, acesta prevede: înștiințarea imediată prin telefon a DSE mun. Cahul, iar ulterior în scris, despre cazurile de mortalitate și morbiditate a porcinelor, precum și despre data recoltării probelor, rezultatele de laborator la probele colectate de la porcinele cu suspecție de PPA; organizarea unei campanii de informare a deținătorilor de porcine despre obligația crotalierii porcinelor pentru identificarea și includerea acestora în Registrul de stat al animalelor; identificarea timpurie a unui teren pentru nimicirea și îngroparea  porcinelor sacrificate; înștiințarea populației despre recunoașterea simptomelor de PPA, despre acțiunile de prevenire a răspândirii virusului, precum și despre restricțiile ce urmează a fi aplicate, în cazul rezultatelor pozitive; efectuarea lucrărilor profilactice în focar și informarea președintelui CSE a raionului Cahul prin intermediul DSE mun. Cahul, despre măsurile întreprinse; uciderea și distrugerea conform actelor normative în vigoare a tuturor porcilor în care s-au depistat 3 și mai multe focare de PPA; acordarea despăgubirilor proprietarilor ai căror porci au fost nimiciți, conform Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

De asemenea, s-a aprobat intensificarea controalelor privind traficul ilegal de porcine, produse și subproduse obținute de acestea, identificarea colectorilor/transportatorilor de animale ce activează ilegal și tragerea la răspundere a acestora, precum și întreprinderea măsurilor pentru contracararea circulației necontrolate a animalelor; interzicerea în zonele de protecție și supraveghere a târgurilor de animale receptive la PPA, intensificarea controalelor la abatoare, puncte de sacrificare, piețe și magazine agroalimentare; cât și organizarea unor evaluări ale plantațiilor de porumb și altor culturi furajere, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți.

În același context, Comisia a mai aprobat o Hotărâre care include un șir de măsuri pentru combaterea, extinderea și prevenirea virusului de PPA în alte localități.

Urmează să fie efectuate campanii de informare a populației despre virusul de PPA și consecințele acestuia care pot fi pe termen lung. Este nevoie de conștientizarea și mobilizarea tuturor cetățenilor pentru stoparea și eradicarea acestei boli. De aceea, populația raionului Cahul este încurajată să fie precaută la procurarea cărnii de porc.

Până în prezent, autoritățile publice locale împreună cu reprezentanții ANSA au întreprins toate măsurile necesare privind controlul comercializării cărnii de porc în raionul Cahul. Reprezentanții ANSA și-au luat angajamentul de verificare a procesului de comercializare, inclusiv de stabilire a prețului de vânzare a cărnii de porc.

Cetățenii care se confruntă sau sunt martori ai situațiilor când porci decedați sunt aruncați pe marginea drumului sau locuri publice, sunt rugați să informeze în timp restrâns autoritățile publice locale de nivelul I (primăriile), instituțiile responsabile (ANSA) sau Direcția Situații Excepționale.

În ultimii doi ani, 220 de porci au fost nimiciți ca urmare a infectării cu virusul PPA.

Pentru informare: 

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine.

Pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3 – 15 zile în mod obișnuit, sau de 3-4 zile în forma sa acută. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină – clasică sau africană.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, furaje contaminate.

Nu se infectează omul.

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.