Locuri de muncă decente pentru tinerii expuși excluziunii sociale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători – acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Cahul odată cu implementarea Parteneriatului Local de Ocupare (LEP).
Parteneriatul reprezintă o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) lansat în aprilie curent, care va fi implementat pentru prima dată în Republica Moldova, și anume în raionul Cahul, în cadrul proiectului “Promovarea ocupării tinerilor”. Inițiativa a fost lansată în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Confederația Națională a Patronatului, Confederația Națională a Sindicatelor, Consiliul Raional Cahul și partenerii locali.
Consiliul Raional Cahul reprezintă unitatea de implementare al acestui Parteneriat care asigură coerența intervențiilor partenerilor puiblici și privați de la nivelul raionului, facilitând crearea de locuri de muncă decente pentru tinerii dezavantajați, precum și noi oportunități de dezvoltare.
Implementarea LEP Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, inclusiv organizații neguvernamentale, instituții financiare, instituții de învățământ, Agenția de ocupare a forței de muncă, asociații de producători, întreprinderi și investitori. Costul total al LEP este de 403 mii 771 dolari SUA, dintre care 183 mii 912 dolari SUA reprezintă contribuția din partea OIM și 15 mii 400 dolari SUA – cea a actorilor locali.
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu 204 mii 459 dolari SUA, prin scheme de granturi, pentru dezvoltarea afacerilor și crearea întreprinderilor de către tinerii din mediu social vulnerabil.
Mai jos puteți vedea esența și planul de acțiuni al Parteneriatului Local de Ocupare Cahul