Home Modernizarea în sectorul AAC în raionul Cahul La data de 11 decembrie 2019, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din orașul Cimișlia a avut loc evenimentul oficial de transmitere a documentației tehnice pentru raionul Cahul

La data de 11 decembrie 2019, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din orașul Cimișlia a avut loc evenimentul oficial de transmitere a documentației tehnice pentru raionul Cahul

0
0
1,681

Elaborarea documentației tehnice pentru proiectul „Construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-A.I.Cuza și a rețelelor interioare în satele Lebedenco, Hutulu, Uroaia, Pelinei, Sătuc, Vladimirovca, Nicolaevca, Găvănoasa” Etapa II, care presupune extinderea apeductului magistral din s. Ursoaia până în localitatea Alexandru Ioan Cuza, construcția rețelelor de distribuție în comunele Pelinei și Găvănoasa, și a nodurilor de racordare pentru s. Alexanderfeld și or.Vulcănești,  a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene (UE), oferit prin intermediul GIZ Moldova.

Ședința a fost prezidată de doamna Maria Culeșov, director ADR Sud, care a menționat că „implementarea proiectelor de AAC va contribui la sporirea accesului populației din Regiunea Sud la apă potabilă de calitate, îmbunătățind astfel condițiile de trai și menținând starea de sănătate ale acesteia și că produsul obținut reprezintă rezultatul unei munci de echipă în decursul a 2 ani. Șefa ADR Sud a mulțumit Uniunii Europene și GIZ Moldova pentru suportul acordat și implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din regiune. În mod special, doamna Culeșov a apreciat deschiderea de care au dat dovadă reprezentanții localităților beneficiare ale proiectelor cu finanțare din UE, aportul partenerilor germani și lecțiile învățate în procesul de realizare a fazei de proiectare.

La rândul său, Christina Otto, managera de proiect GIZ, a felicitat beneficiarii cu ocazia finalizării etapei de proiectare și le-a urat succes în cea de-a doua fază, care presupune lucrări propriu-zise de construcție a infrastructurii proiectelor selectate. „Aceste proiecte sunt rezultatul procesului de planificare și programare regională, în care au fost implicați mai mulți parteneri de dezvoltare, printre care UE, Suedia și Germania. În continuare UE va susține construcția infrastructurii pentru proiectele selectate, iar GIZ Moldova vor susține partenerii locali în procesul de identificare a surselor de finanțare pentru alte proiecte”, a mai adăugat Christina Otto.

La finalul evenimentului, localităților beneficiare le-au fost înmânate acte de mulțumire și recunoștință privind colaborarea de succes în procesul de elaborare a proiectelor tehnice de execuție, cu această ocazie, dl Ruslan Nedov, Vicepreședintele raionului Cahul a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat raionului Cahul în procesul de modernizare a serviciilor AAC, menționând cele mai importante realizări obținute în cadrul acestei colaborări, și anume consolidarea capacităților operatorului SA „Apă-Canal Cahul”, reparația stației de tartare a apei potabile, construcția rețelelor de aprovizionare cu apă și de canalizare, cu conectarea gospodăriilor individuale în s.Roșu, construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco precum și a rețelelor de distribuție a apei în satele Lebedenco, Hutulu, Ursoaia. Totodată a reiterat deschiderea raionului Cahul pentru implementarea acestui proiect în continuare cu suportul UE prin intermediul GIZ și ADR Sud.

La eveniment au mai participat dna Victoria Ciobanu, manager local al proiectului MSPL AAC Cahul, dna Victoria Golub, șef-adjunct a Direcției Construcții, Drumuri și Dezvoltare Teritorială, dl Tudor Luca, primarul com. Pelinei și dl Vadim Ivanov, primarul com. Găvănoasa, reprezentanții GIZ Moldova, ADR Sud, etc.

************************************************************************

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova – UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAP) și eficiența energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova”. Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Modernizarea în sectorul AAC în raionul Cahul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.