La 6 iulie 2018 s-au împplinit 69 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. Cu acest prilej trist, la Cahul, la fel ca în alte regiuni ale țării, a fost organizată o activitate de comemorare a victimelor, la care au participat președintele raionului, Ion Groza împreună cu reprezentanți din aparatul președintelui și din subdiviziunile Consiliului raional, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție, ai Serviciului vamal, Ion Ghelețchi, doctor în istorie și lector universitar, supraviețuitorii deportărilor și cetățeni.
Cei prezenţi la eveniment, au împărtăşit din amintirile lor, ale părinţilor şi rudelor care au fost deportate prin relatări și recitaluri. Deși au trecut atîția ani, victimele calvarului deportărilor, își amintesc și astăzi clipele prin care au trecut ei și familiile lor. Istorii diferite, vieți ruinate, chinuri și greutăți, fiind nevoiți să lase totul şi să plece, ca la întoarcere mulți din supravețuitorii deportărilor să afle că nu sunt bineveniți acasă. Amintirile celor deportați au răscolit sufletele, mulți din cei prezenți cu greu au reușit să-și stăpînească emoțiile și lacrimile.
Președintele raionului Cahul, Ion Groza, a vorbit vădit emoționat despre deportări și urmările tragice ale acestui eveniment, dând asigurări că administrația publică locală va fi alături și va susține victimele deportărilor care sunt lângă noi, încurajând totodată generațiile tinere să păstreze în memorie acest lucru.
Deşi datele oficiale arată că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, circa 11.300 de familii, cu un număr total de peste 35 de mii de moldoveni au fost duşi cu forţa în Siberia sau Kazahstan, istoricii spun că în realitate numărul celor ridicaţi este mult mai mare.