Home Noutăți La Cahul a avut loc seminarul privind oportunitățile de finanțare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”

La Cahul a avut loc seminarul privind oportunitățile de finanțare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”

0
0
1,111

La 18 decembrie, în incinta Consiliului raional Cahul, s-a desfășurat un seminar de informare a agricultorilor din raion despre oportuitățile de finanțare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, susținut de dl Radu Voicu, consultant în dezvoltarea afacerilor în cadrul acestui proiect.

Pe parcursul evenimentului oamenii de afaceri din raionul Cahul au fost familiarizați cu oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” cum ar fi: finanțare pentru investiții în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și vinificație, floricultură (inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale) și turism rural.

Participanții la instruire, de asemenea, au aflat și despre investițiile realizate anterior în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, luând exemplu de la alți antreprenori specializați în producerea, păstrarea, procesarea și comercializarea produselor horticole.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” 120 milioane Euro sunt investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele moldoveneşti.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4% pentru credite în Euro și de aproximativ 7,8% pentru creditele în MDL, cu o pronunțată tendință de scădere. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Antreprenorii din raionul Cahul, care au participat la seminar  s-au arătat interesați de oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului.

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.