Astăzi, 20 august, în incinta Consiliului raional Cahul, s-a desfășurat a doua ședință de lucru comună a reprezentanților Regiunii de Management al deșeurilor 1 (raionele Cahul, Cantemir, Ceadîr – Lunga, Taraclia și Vulcănești), prezidată de către Dl Marcel Cenușa, președintele raionului Cahul. La ședința de lucru, au participat Dl Maxim Popov, Secretar de Stat și Dna Svetlana Bolocan, șef Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din carul Ministerului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, în comun cu președinții raioanelor sus menționate, primari și reprezentanți ai serviciilor de gospodărie comunală din regiune.
În cadrul întrunirii a fost menționat efortul depuse de către autoritățile publice locale de nivelurile I și II pentru identificarea oportunităților de finanțare și promovare a proiectelor de importanță majoră, în domeniul de management al deșeurilor. Reprezentanții ministerului au dat asigurări că vor fi întreprinse toate acțiunile necesare pentru a susține aceste inițiative, în contextul oportunităților oferite de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova.
Principalele subiecte discutate au vizat modelul de gestionare a deșeurilor, sub forma de administrare semi-descentralizată, avantajul fiind optimizarea serviciilor de salubrizare existente și antrenarea acestora în sistemul regional, iar APL urmează să fie principalul gestionar al sistemului de colectare a deșeurilor în localități, și să aibă o cooperare eficientă cu operatorii raionali și regionali.
În cadrul acestui sistem, responsabilitatea depozitării și valorificării deșeurilor îi revine Statului, prin intermediul Operatorului Regional creat de acesta, fapt ce va asigura o bună colaborare între Autoritățile publice centrale și locale în soluționarea probleme vizate.
În finalul ședinței, părțile au convenit asupra acțiunilor prioritare necesare pentru pregătirea proiectului, actualizarea Studiul de fezabilitate pentru proiectul-pilot și recalcularea volumului deșeurilor; introducerea costurilor gunoiștilor neautorizate în fluxul investițional; actualizarea costurilor operaționale și revizuirea analizei cost-beneficiu. Totodată, autoritățile administrației publice locale de nivelul I urmează să inițieze dialogul privind instituționalizarea operatorului raional.