Home Noutăți Inspectoratul Energetic de Stat Vă avertizează – fiți precauți la recoltarea nucilor în zona de protecție a liniilor electrice aeriene!

Inspectoratul Energetic de Stat Vă avertizează – fiți precauți la recoltarea nucilor în zona de protecție a liniilor electrice aeriene!

0
0
1,929

Odată cu demararea activităților sezoniere de recoltare a nucilor, administraţia Inspectoratului Energetic de Stat, atrage atenţia populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de protecţie împotriva electrocutărilor în timpul strângerii nucilor de pe copacii plantaţi de-a lungul drumurilor în zonele de protecţie a liniilor electrice  aeriene (LEA) cu tensiunea 10/0,4 kV.
De la începutul anului curent în țara noastră au fost înregistrate 17 cazuri de electrocutare, din care 11 cazuri s-au soldat cu deces. Printre aceste cazuri au fost înregistrate 4 cu copii de la 4-11 ani.

Analiza cazurilor de electrocutare, ce au avut loc în anii precedenți în timpul acestor lucrări denotă faptul, că persoanele implicate în asemenea activităţi nu ţin cont de aflarea lor la distanţe inadmisibile de la conductorii aflaţi sub tensiune, utilizează diferite ţevi sau bare metalice pentru a scutura nucile, neglijând riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau al creării unui arc electric, nu ţin cont de căderea precipitaţiilor, de umiditatea solului sau a celei din atmosferă, care facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul diferitor obiecte folosite în calitate de instrument de lucru. Chiar şi atingerea conductorilor electrici de crengile verzi sau umede ale copacilor poate fi cauza unui accident cu consecinţe grave pentru persoanele aflate pe copac în acel moment.
        Având în vedere aceste riscuri şi cerinţele normelor de securitate electrică atenționăm populația despre pericolul ce-l prezintă activităţile desfăşurate în vecinătatea imediată a LEA sau altor instalaţii electrice! Este important să cunoaștem și să respectăm următoarele reguli simple:
–       nu urcaţi pe copacii prin coroana cărora trec conductorii liniilor electrice aeriene, sau care se află în apropierea LEA;
–       nu permiteţi copiilor să culeagă fructe din pomii din preajma LEA şi a instalaţiilor electrice sau să se joace în preajma acestora;
–       nu vă apropiaţi şi nu vă atingeţi de conductoarele liniilor electrice şi alte echipamente electrice;
–       nu vă apropiaţi şi nu atingeţi conductoarele care atârnă suspect în urma unor intemperii în apropierea instalaţiilor electrice;
–       nu deschideţi sub nici un motiv  uşile  posturilor de transformare și a panourilor de distribuţie;
–       nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene;
–       nu legaţi animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;
–       nu pătrundeţi în încăperile punctelor de transformatoare şi ale altor instalaţii electrice;
–       despre orice defecţiune sau accidente informaţi imediat întreprinderea furnizoare de energie electrică sau primarul.

Reţineţi: instalaţiile electrice reprezintă un pericol permanent! Respectaţi regulile de securitate! Protejaţi-vă personal şi feriţii de pericole pe cei dragi dumneavoastră.

Șeful Inspecției Energetice Teritoriale Cahul           Ciobu Nicolae
Telefon  0299-46-4-28

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.