Home Noutăți În raionul Cahul a fost lansat primul Parteneriat Teritorial de Ocupare

În raionul Cahul a fost lansat primul Parteneriat Teritorial de Ocupare

0
0
1,804

Crearea locurilor de muncă decente, lansarea noilor afaceri, certificarea meșterilor populari și crearea asociației locale, lansarea unei cooperative apicole, sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Cahul odată cu implementarea Parteneriatului Teritorial de Ocupare (LEP) – o inițiativă al proiectului  Organizației Internaționale a Muncii (OIM) „Promovarea ocupării tinerilor”, pilotată pentru prima dată în Republica Moldova.

Inițiativa a fost lansată la 18 aprilie 2019, în municipiul Cahul de către OIM în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Confederația Națională a Patronatului, Confederația Națională a Sindicatelor și Consiliul Raional Cahul în cadrul unei conferințe combinată cu o expoziție cu vânzare a produselor locale.

Parteneriatele Teritoriale de Ocupare (din engleză Local Employment Partnerships – LEP) sunt pe larg aplicate în țările Uniunii Europene și reprezintă platforme regionale prin intermediul cărora se acordă sprijin instituțiilor publice și partenerilor locali relevanți ca să-și unească eforturile pentru îmbunătățirea calității serviciilor sociale, asigurarea incluziunii sociale, facilitarea dialogului public-privat, crearea locurilor de muncă și – pe termen lung – pentru asigurarea dezvoltării durabile a unei regiuni. Obiectivul principal al LEP este de a crea o identitate locală care motivează implicarea de jos în sus a actorilor și oferă un instrument de transpunere a viziunilor negociate de actorii locali în acțiuni concrete. Coordonarea, implementarea și monitorizarea Parteneriatelor Teritoriale pentru Ocupare va fi asigurată de către Comisia Teritorială pentru Consultări și Negocieri Colective, o structură tripartită de dialog social de nivel local.

Parteneriatul Teritorial de Ocupare din Cahul prevede șapte acțiuni cu implicarea a peste 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local: societate civilă, instituții financiare, instituții de învățământ, serviciul de ocupare, asociații de producători, întreprinderi și investitori. În cadrul conferinței, părțile implicate s-au angajat să susțină parteneriatul prin semnarea documentului oficial – Pact social de implementare pentru 2019. Astfel, prin intermediul a șase linii de intervenție vor fi oferite servicii de instruire și consultanță antreprenorială, acces la oportunități de finanțare, subvenții pentru angajare și instruire la locul de muncă, facilitarea asocierii și crearea asociațiilor de producători, identificați tinerii NEETs (care nu sunt angajați, nu urmează nici o forma de instruire sau educație), precum și măsuri de consolidare a competențelor practice pentru angajarea în câmpul muncii.

Prezent la evenimentul de lansare, Vlad Cășuneanu, vicepreședintele raionului Cahul, a declarat că lipsa oportunităților de dezvoltare socio-economică și de angajare în mediul rural, migrația masivă și  sărăcia au condus la apariția mai multor probleme pe piața muncii din raionul Cahul. “Cu o populație de 73% plasată în mediul rural, raionul se confruntă cu o rată înaltă a șomajului, ajungând în 2017 la 1,6 mii de persoane. Aproape jumătate din numărul șomerilor înregistrați sunt în categoria de vârstă de 30-49 de ani. De asemenea, avem puțini tineri economic activi, ceea ce face ca inactivitatea să fie un fenomen mai grav decât șomajul. O altă problemă este lipsa oportunităților de formare și instruire și de creștere a productivității. Cred că prin intermediul LEP-urilor, vom crea condiții pentru dezvoltarea social-economică a raionului, cu impact semnificativ asupra ocupării forței de muncă”, a mai spus Vlad Cășuneanu.

Producătorii locali, apicultorii și meșterii populari care au participat la expoziția organizată în cadrul conferinței au salutat inițiativa. Dumitru Zaporojan, meșter popular din raionul Cahul, a menționat: „Cu ajutorul acestui Parteneriat vom găsi noi piețe de desfacere și vom putea diversifica gama de produse în corespundere cu necesitățile și așteptările clienților”.

La nivel național, LEP-ul se aliniază obiectivelor principalului document național de planificare: Strategia Națională de Dezvoltare (SND) „Moldova 2030” care se concentrează pe patru piloni ai dezvoltării durabile – o economie durabilă și favorabilă incluziunii, un capital uman și social fortificat, instituții eficiente și un mediu economic favorabil, creând o bună sinergie cu strategiile sectoriale.

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.