Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Cahul atenţionează că în perioada caniculară are loc comercializarea în masă atît a legumelor proaspete, cît şi a produselor lactate tradiţionale, fapt ce duce la sporirea riscului toxiinfecţiilor alimentare. Îndeosebi atragem o deosebită atenţie asupra produselor lactate produse în condiţii casnice din localităţile rurale.
Achiziţionînd produse lactate, asiguraţi-vă că ambalajul produsului ales este răcit pînă la temperaturi corespunzătoare, deoarece, în perioada caniculară, este destul expunerea pentru 15 minute la temperaturi ridicate ca să fie pornit procesul dezvoltării bacteriilor patogene. Dacă realizatorii sau calitatea produselor vă trezesc suspiciuni, solicitaţi certificatele care confirmă calitatea acestora: certificatul sanitar-veterinar la produsele de origine animală (ouă, lactate, carne) sau certificatul de inofensivitate la produsele de origine animală (legume, fructe). Produsele nu prezintă risc pentru sănătatea Dumneavostră numai dacă sunt verificate şi certificate de autărităţile competente, precum şi sunt comercializate în locuri autorizate. Achiziţionarea produselor alimentare de pe străzile oraşului este categoric interzisă. Comerţul stradal maximalizează atît riscul intoxicaţiilor, cît şi imposibilitatea identificării persoanei responsabile de comercializarea produsului necalitativ.
Comercializarea peştelui fără acte de provenienţă şi de calitate este deasemenea strict interzisă, deoarece prezintă un risc sporit de toxiinfecţie alimentară sau poate fi infectat cu paraziţi, fapt ce poate afecta grav sănătatea atît personală, cît şi a copiilor Dumneavostră.
La procurare, fiţi atenţi la termenul de valabilitate a produselor alimentare, urmăriţi ca ambalajul să nu fie deteriorat sau bombat, precum şi să fie închis ermetic.
Întrucît de la procurarea alimentelor şi pînă a fi consumate trec deseori ore sau zile în şir, în acest interval de timp, alimentele trebuie păstrate în condiţii adecvate. Nerespectarea acestor condiţii duce la alterarea produselor. Acesta cauzează modificarea proprietăţilor fizice, chimice şi organoleptice şi, ca urmare, devin dăunătoare pentru om. Alterarea este favorizată de temperatură, de acţiunea luminii şi oxigenului din aer, cît şi de prezenţa microorganismelor.
La prepararea şi conservarea alimentelor se produc unele modificări în structura lor, care pot provoca pierderi de substanţe nutritive, dar şi de vitamine. De aceea, se cere atenţie sporită nu numai evitarea alterării, cît şi menţinerea valorii nutritive a alimentelor păstrate o perioadă lungă de timp. Pentru preîntîmpinarea acestui neajuns, se recomandă consumul alimentelor proaspete, bine spălate şi prelucrate corespunzător.
Șef Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Cahul
S.Maximenco