La 28 martie curent, în incinta Consiliului Raional Cahul, s-a desfășurat forumul regional „Durabilitatea financiară a OSC-urilor. Mecanismele de susținere și promovare”, organizat de Asociația „Motivație” din Moldova, în parteneriat cu AO „AZI”, în cadrul proiectului „Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară, luarea deciziilor și promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social”, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.
În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai ONG-urilor, APL, instituțiilor de învățământ, Incubatorului de Afaceri, antreprenori, Consiliul Raional fiind reprezentat de vicepreședintele raionului, Sergiu Drangoi.
În discuție au fost aduse subiecte care au vizat antreprenoriatul social ca instrument de aisigurare a durabilității financiare a OSC-urilor; Legea nr.223 și prevederile legislative privitor la reglementarea antreprenoriatului social în Moldova. De asemenea, a fost prezentată experința ONG-urilor din raionul Cahul și România, ca instrumente de asigurare a durabilității financiare și soluționare a problemelor sociale, cât și experiența acestora în aplicarea mecanismului de desemnare procentuală în practică a Legii 2% în ambele țări.
Începând cu anul 2017, cetățenii Republicii Moldova pot direcționa 2% din impozitul pe venit către organizațiile neguvernamentale și cultele religioase. Astfel, în lista beneficiarilor desemnării procentuale (Legea 2%) pentru anul 2018, aprobată de către Ministerul Justiției au fost incluse și organizații neguvernamentale din raionul Cahul. Doritorii de a redirecționa 2% din impozitul pe venit trebuie doar să depună declarația pe venit, iar la punctul M2 să completeze cu codul fiscal al organizației beneficiar.