Home Noutăți Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

0
0
1,129

NOI DECIZII APROBATE DE COMISIA PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE

 

Bugetarii au revenit de luni, 4 mai, la programul obişnuit de muncă. Managerii instituţiilor sunt obligaţi să asigure respectarea normelor epidemiologice. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a mai decis să fie reluate activitățile de comerț cu amănuntul ale tuturor tipurilor de mărfuri și produse, cu excepția unităților comerciale amplasate în centre comerciale, în piețe, în aeroporturile și în punctele internaționale de trecere a frontierei. Și transportul public din Bălți și Chișinău activează conform programului obișnuit.

Află mai mult >>

 

SUPORT PENTRU SISTEMUL MEDICAL DIN REPUBLICA MOLDOVA

 

Echipa de medici și asistenți medicali din România, care va ajuta lucrătorii medicali din ţara noastră, în combaterea pandemiei, a ajuns la Chişinău. Specialiştii de peste Prut vor activa în spitalele din Republica Moldova timp de 15 zile. În ultima perioada, ţara noastră a beneficiat de suport şi din partea altor state. Mai multe ţări dar şi organizaţii internaţionale le-au întins o mână de ajutor lucrătorilor medicali implicaţi în lupta cu pandemia prin oferirea echipamentelor de protecţie, dar şi a testelor pentru depistarea virusului.

Află mai mult >>

 

„LUCRĂTORII MEDICALI SUNT ADEVĂRAȚII EROI AI ACESTUI RĂZBOI”

 

Interviu cu Dr Hans Henri P. Kluge, directorul Biroului Regional OMS pentru Europa, oferit postului TV Moldova 1

Află mai mult >>

 

MULȚUMESC! PENTRU LUCRĂTORII MEDICALI

 

Luptă neîncetat pentru a-i readuce la viață pe bolnavii aflați în stare critică, stau nopți și zile în șir de veghe la capul pacienților, iar echipamentul de protecţie pe care îl îmbracă le lasă cicatrici. Sunt condiţiile în care activează, în această perioadă de grea încercare, lucrătorii medicali din ţara noastră. Chiar dacă ştiu că zilnic se supun riscului de infectare, continuă să-şi îndeplinească cu dedicaţie meseria. Pacienții care au învins boala le sunt recunoscători pentru că i-au ajutat să se vindece și să-și strângă din nou în brațe copii, părinții și bunicii.

Află mai mult >>

 

PLASMA SANGUINĂ A UNUI SINGUR PACIENT VINDECAT DE COVID-19 POATE CONTRIBUI LA TRATAREA A CEL PUȚIN TREI BOLNAVI ÎN STARE GRAVĂ

 

Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea. Ce prevede tratamentul cu plasmă aflăm de la directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Află mai mult >>

 

EROII ÎN HALATE ALBE DE LA LABORATORUL NAȚIONAL VIRUSOLOGIC

 

Zilnic, la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, se analizează sute de probe la infecția COVID-19, acestea fiind colectate din toată țara. Testele pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 se efectuează prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) – un drum lung, dar cu rezultat precis, gata în cel puțin opt ore.

Află mai mult >>

 

MARGARETA HINCULOV, MOAȘĂ LA MATERNITATEA NR.2: „VIAȚA PRINTRE GÂNGURELI DE COPII ESTE FOARTE FRUMOASĂ”

 

A reușit să ajute peste 2000 de mame să-și aducă copii pe lume în siguranță. Margareta Hinculov activează în calitate de moașă superioară la Maternitatea Municipală nr. 2 din Chișinău. Indiferent de oră, zi sau anotimp, este alături de femeile care ajung aici în unul dintre cele mai importante momente din viața lor. Le încurajează cu zâmbete și cuvinte calde, le ghidează, le îngrijește și încearcă să le aline durerea atunci când devine insuportabilă și istovitoare.

Află mai mult >>

 

VERONICA COLEDINSCHI: „DOAR PRIN EFORTURI COMUNE, ALE SISTEMULUI MEDICAL ȘI ALE OAMENILOR, VOM PUTEA OPRI RĂSPÂNDIREA VIRUSULUI COVID-19 ȘI REVENI LA O VIAȚĂ NORMALĂ”

 

În anul internațional al nurselor și moașelor, continuăm să cunoaștem oameni deosebiți, care s-au dedicat meseriei și care luptă cu epidemia COVID-19. Veronica Coledinschi de la Centrul de Sănătate din satul Varnița este una dintre acele asistente medicale cu care se poate mândri orice colectiv medical din oricare colț al lumii. Nu și-a ales la întâmplare profesia – a fost marcată de sănătatea mamei sale și și-a promis atunci, elevă fiind, că se va întoarce în satul natal cu studii medicale. Sunt mai mult de 30 de ani de când, zi de zi, își îndeplinește cu dragoste promisiunea de atunci.

Află mai mult >>

 

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.