REZERVAȚII ȘI MONUMENTE NATURALE
Rezervaţia ştiinţifică ”Prutul de Jos” este amplasată în lunca râului Prut, partea de vest a satului Slobozia Mare, avînd o suprafaţă de 1755,4 ha. În componenţa rezervaţiei se include lacul Beleu cu o suprafaţă de 628 ha (1/3 din suprafaţa rezervaţiei). Rezervația a fost creată cu scopul de a proteja flora și fauna lacului Beleu și a luncilor inundabile din împrejurimile lui, precum și pentru a crea condiții favorabile pentru înmulțirea plantelor rare și a celor care sunt pe cale de dispariție. Pentru diversitatea impresionantă a habitatelor și a formelor de viață pe care le găzduiește într-un spațiu relativ restrîns, Rezervația științifică „Prutul de Jos” constituie un adevărat muzeu al biodiversității de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.
Adresa: s. Slobozia Mare, r. Cahul, str. Nuferilor, nr.1, MD 5320. Tel: + 373 299 60159.
Stejari s. Doina – au vîrsta de 108 ani și înălțimea de peste 20 m. Sunt amplasați în centrul satului Doina. Localnicii spun că în 1908, cînd au venit germanii în sat, au fost tăiați toți copacii de stejari, rămînînd doar acești doi.
MUZEE
Muzeul Ținutului Cahul – a fost fondat la 30 iulie 1958, dar și-a început activitatea la 1 august 1958. Este cel mai amplu și important muzeu din sudul Republicii Moldova. În fondurile muzeului sunt aproximativ 40000 de obiecte cu privire la istoria ținutului, care sunt repartizate pe 3 compartimente – istorie, științe ale naturii, etnografie. Un interes aparte suscită Complexul Etnografic, deschis în 1979, constituit dintr-o căsuță țărănească, o șură și o fierărie de la finele secolului al XIX-lea – începutul secolului XX. Această gospodărie este un muzeu în aer liber care reconstituie sub aspect etnografic tipul de locuință specific zonei și valorifică aspecte ale vieții satelor din sudul Moldovei.
Adresa: or. Cahul, str. L.Tolstoi, 4. Tel: +373 299 22269.
Muzeul de istorie și etnografie din s. Slobozia Mare – are mai multe săli tematice: lacul Beleu, istoria satului, obiecte meşteşugăreşti, o sală în memoria celor pierduţi în timpul foametei şi în timpul celui de-al 2-lea război mondial, precum şi multe informaţii şi acte despre evoluţia social-economică şi culturală a localităţii.
Adresa: s. Slobozia Mare, r. Cahul. Tel: +373 299 60476
Muzeul Pâinii, s. Văleni – este locul unde turiștii sunt serviți cu ceai de melisă – mentă rece și miere de albine, cu cozonac copt și burnăcei (porumbei) pe vatră, avînd ocazia să participe la jucatul pupezei de soacra mare, în compania Bunicii care bate toba, împreună cu Bunelul, care au un program artistic ce ține de obiceiurile de nuntă. Muzeul a fost creat în anul 2007, prezentînd aproximativ 20 de feluri de pâine tradițională din localitate.
Adresa: s. Văleni, r. Cahul. Tel: +373 79575622
Curtea Tradițională Țărănească “Casa dorului” – este o casă-muzeu amenajată în stilul sec. XIX cu cele 3 încăperi specifice: casa mare, bucătăria, camera de locuit. Aici poți să te așezi la războiul de țesut, să-ți pui furca în brîu și să torci cîteva fuse, poți să țeși cîteva rînduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala clocotindă de pe cotlon. Muzeul este deschis vizitatorilor din anul 2013. Cele mai reprezentative exponate:
- covoare și costume populare cu o vechime de peste 100 de ani;
- unelte de muncă ale țăranului – plug, duium, tăvălug din sec. XIX;
- obiecte din lemn – coveți, piua, veselă de ceramică din sec. XIX;
- război de țesut funcțional din sec. XIX.
Adresa: s. Văleni, r. Cahul. Tel: +(373) 79017151.
BISERICI
Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, or. Cahul – a fost construită în anul 1850 din inițiativa gubernatorului militar al Basarabiei, Pavel Fiodorov. De la întemeiere și până în prezent clădirea bisericii constituie centrul compozițional al orașului Cahul. În epoca sovietică, perioada unei agresive propagande ateiste, în condițiile dificile, Catedrala a avut soarta multor biserici din republică, urmând să fie închisă, și supusă unei lente degradări. Din 1962 până în 1989 biserica nu a funcționat. În pofida acestor timpuri vitrege, clădirea catedralei a fost salvată, mulțumită poziției civice luată de administrația Muzeului Ținutului Cahul, intervenind cu multiple demersuri către organele superioare de atunci, pentru protejarea acestui edificiu ca monument arhitectural din sec. al XIX-lea. Din 1970 până în anul 1977 (anul unui puternic cutremur din luna martie care a adus mari prejudicii catedralei) în clădirea bisericii a funcționat o filială a muzeului – Galeria de Arte. În 1989 când Catedrala și-a reluat activitatea serviciului divin, biserica a fost reparată. Trei icoane mari, salvate de către directorul muzeului, au fost întoarse bisericii.
Adresa: or. Cahul, str. L. Tolstoi, nr. 1. Tel: +373 299 32761.
Biserica de Rit vechi ”Acoperămîntul Maicii Domnului”, or. Cahul. Adepţi ai bisericii de rit vechi, lipovenii, au construit în Cahul lăcaşul lor de cult (probabil în 1856-1857). Biserica a fost construită din cărămidă roşie cu vitralii color şi uşi ferecate, o chilie şi o bibliotecă ce nu s-au mai păstrat… clopotniţa s-a năruit… picturile murale nu s-au mai păstrat în varianta lor iniţială. După ce a fost reparată în anul 1913, a fost închisă în 1963, cînd a fost lichidat şi cimitirul din preajmă, unde erau înhumaţi ”în morminte comune ostaşi ai războaielor ruso-turce”. În 1989, din imboldul preşedintelui de atunci ai respectivei comunităţi religioase, s-a început reconstruirea şi restaurarea bisericii, lucrările fiind încheiate în 1994.
MONUMENTE CULTURAL-ISTORICE
Valul lui Traian – monument de istorie și arheologie de importanță internațională situat la ieșirea din s. Vadul lui Isac. A fost construit în secolul II î.Hr. în timpul împăratului roman Traian. A fost construit ca un val (structură defensivă) pentru a proteja frontierele de nord-est ale Imperiului Roman. Înălţimea valului nu depăşeşte 1,5-3 m.
Cărarea lui Petru Rareş, s. Văleni. Un loc absolut pitoresc ce poate fi valorificat în turism este Cărarea lui Petru Rareş din Văleni, drum pe unde trecea Petru Rareş cu peştele spre Galaţi, numit şi „Calea Peştelui”. Legenda spune că anume aici era atunci când a aflat că a fost încoronat.
Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu”, or.Cahul – fondat în 1987 este unicul teatru din sudul Moldovei. Astăzi, teatrul a devenit cunoscut la nivel internaţional, datorită participării la diferite festivaluri teatrale, de unde s-a învrednicit de multe premii. „Teatrul din Cahul… contribuie la șlefuirea limbii vorbite, formează gustul pentru artă unor categorii de public genuin. Dar, mai ales, susține ideea de naționalitate și aceea de cultură națională – lucrare ce merită cea mai înaltă prețuire.” (Valentin Silvestru).
Universitatea de Stat “B.P.Hasdeu” din Cahul – este un simbol al oraşului, construită în anii ’50, aceasta reprezintă un adevărat monument arhitectural, păstrînd elementele definitorii ale acelor timpuri. Amplasarea Universităţii în centrul oraşului, Piaţa Independenţei, Abaca cu trei hulubi, Havuzurile, toate în complex au devenit un loc deosebit pentru orăşeni, cît şi pentru oaspeţii oraşului, care nu pierd nici o ocazie să imortalizeze această privelişte.
ZONE ȘI CENTRE DE AGREMENT
La Cotihana – este amplasată în s. Cotihana. Originalitatea acestei zone constă în păstrarea specificului natural și în puțina intervenție a omului. Servicii oferite: posibilități pentru pescuit, pregătirea de frigărui, diverse bucate naționale la grătar și cuptor, inclusiv din pește, păsări, legume și zarzavaturi crescute pur ecologic pe teritoriul bazei. Zona dispune de foișoare pe apă a cîte 12 locuri, terasă pentru 60 persoane, piscine pentru copii și adulți, căsuțe simple pentru cazare, 4 lacuri cu pește și raci, barcă.
Lacul Frumoasa – se află în oraşul Cahul. Printre serviciile oferite sînt: plimbări cu barca, cu motocicleta de apă, teren de volei, frigărui, terasă, bazin pentru copii.
Lacul Manta este cel mai mare lac din Republica Moldova, avînd o suprafaţă de 2100 ha. Lumea acvatică a acestuia este reprezentată de diverse specii de peşti, păsări, animale şi plante acvatice, care pot fi privite în timpul plimbărilor cu barca.
La Izvoare – se află în preajma satului Tartaul de Salcie. Este deosebită prin prezenţa în zonă a mai multor izvoare, zece la număr, fiecare avînd cîte un nume: Izvorul minunilor, Resan, Izvorul tractoriştilor, Izvorul şoferilor…. au fost numite în memoria celor care au executat lucrări de amenajare a izvoarelor. Aici au loc diferite activităţi sportive, culturale, manifestări organizate cu ocazia hramului satului ş.a. Pe teritoriul ei sînt amenajate terase, pentru odihna individuală şi colectivă. Accesul în această zonă este liber.
Piaţa Horelor – în fiecare duminică cahulenii şi oaspeţii oraşului se adună pentru a dansa o horă, o bătută, aşa cum se dansează la moldoveni. Tot aici au loc diverse activităţi cu diferite ocazii, competiţii sportive, concerte şi festivaluri de importanţă naţională şi internaţională.
Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), care reprezintă cel de-al „şaptelea Coridor Maritim Internaţional, care asigură legătura între Europa şi Asia. PILG beneficiază de o poziție strategică datorită amplasării la hotarele Moldovei cu România și Ucraina. PILG este unicul punct fluvio-maritim direct de distribuţie şi transbordare în/din Republica Moldova și un centru regional de logistică la frontiera Uniunii Europene cu acces la căile de comunicaţie terestră, feroviară, fluvială şi maritimă, şi o zonă excelentă pentru dezvoltarea afacerii, datorită poziţionării sale strategice, infrastructurii de transport trinodale, mediului de preţ rentabil, precum şi regimului fiscal şi vamal unic.
Staţiunea balneară „Nufărul Alb” este un sanatoriu cu tradiţie în arta medicinală, un centru modern de recuperare a sănătaţii şi dispune de o clinică, un complex hotelier, un bloc de alimentare şi obiecte cultural-distractive. Apa minerală, pentru uz extern, din Cahul se aplică la tratarea bolilor sistemului nervos, ginecologice, cardio-vasculare, aparatului locomotor şi bolilor de piele. Servicii: piscină, saună, bar, teren de dans, teren sportiv, sală pentru biliard şi jocuri de masă, sală de cinema, oficiu poştal, schimb valutar, frizerie, magazine mixte.
FABRICI DE VIN
Nr. d/o | Denumirea | Localitate | Conducător | Date contact |
1. | SRL „Grape Valley” IM | s. Borceag | Sandu Dumitru | +373 294 33296 |
2. | SA „Slobozia Mare” | s. Slobozia Mare | Loghin Dumitru | +373 299 61245 |
3. | SC „Agrosudresurs” SRL | s. Brînza | Olteanu Gheorghe | +373 299 36339 |
4. | SA „Vismos” | s. Moscovei | Gavrușenco Alexandru | +373 29975710 |
5. | SRL „Vieru Vin” | s. Burlacu | Sîrf Dumitru | +373 299 79385 |
6. | SA „Vinia Traian” IM | s. Găvănoasa | Cristev Semion | +373 299 57473 |
7. | „Podgoria Dunarii” | or. Cahul | +373 299 92827 |
EVENIMENTE CULTURALE ȘI COLECTIVE ARTISTICE
Colective artistice
Nr. | Denumirea | Localitatea |
1. | Ansamblul profesionist de dansuri populare „Izvoraș” | or. Cahul |
2. | Taraful „Lăutarul Dumitru Botgros” | s. Badicul Moldovenesc |
3. | Studioul coregrafic „Iuventa” | or. Cahul |
4. | Ansamblul de muzică și dans „Cimpoiașul” | s. Manta |
5. | Ansamblul de muzică și dans „Vatra Horelor” | s. Slobozia Mare |
6. | Ansamblul de muzică și dans „Nufărul” | or. Cahul |
7. | Ansamblul de muzică și dans popular „Doina Prutului” | s. Colibași |
8. | Ansamblul de muzică și dans popular „Vălenașii” | s. Văleni |
9. | Ansamblul de muzică și dans popular „Bobocelul” | or. Cahul |
10. | Ansamblul de muzică și dans popular „Cucorenii” | s. Cucoara |
11. | Ansamblul de dans popular „Țărăncuța” | s. Giurgiulești |
12. | Ansamblul folcloric „Cimbrișor” | s. Cucoara |
13. | Ansamblul folcloric „Giurgiuleanca” | s. Giurgiulești |
14. | Ansamblul folcloric „Crăițele” | s. Văleni |
15. | Ansamblul folcloric „Mocănașii” | s. Slobozia Mare |
16. | Ansamblul folcloric „Roata Norocului” | s. Andrușul de Sus |
17. | Ansamblul folcloric „Bucuria” | s. Bucuria |
18. | Ansamblul folcloric „Bogheana” | s. Cîșlița-Prut |
19. | Ansamblul folcloric „Colibașeanca” | s. Colibași |
20. | Ansamblul folcloric „Pelinița” | s. Pelinei |
21. | Ansamblul folcloric „Perlicichi” | or. Cahul |
22. | Ansamblul vocal „Lăcrimioare” | or. Cahul |
23. | Ansamblul vocal „Opincuța” | s. Zîrnești |
24. | Corul „Nicolae Știuca” | or. Cahul |
25. | Orchestra de muzică populară pentru copii „Andrieș” | s. Andrușul de Jos |
26. | Fanfara de copii | s. Vadul lui Isac |
27. | Fanfara de copii | s. Slobozia Mare |
28. | Fanfara | s. Slobozia Mare |
29. | Fanfara | s. Huluboaia |
30. | Teatrul dramatic | s. Giurgiulești |
31. | Teatrul de păpuși | s. Vadul lui Isac |
32. | Teatrul-studio „Masca” | or. Cahul |
33. | Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” | or. Cahul |
Studioul coregrafic „Iuventa”, or. Cahul – are un repertoriu variat: compoziții coregrafice folclorice, stilizate, dans estradă contemporană, dans sportiv și modern. Repertoriul se caracterizează printr-o varietate de culori, temperament și ritmuri. Participă la festivaluri și concursuri naționale și internaționale (România, Spania, Turcia, Franța, Bulgaria, Polonia). Conducător artistic: Panașescu Rodica.
Ansamblul de muzică și dans „Nufărul”, or. Cahul – a fost fondat în luna martie 1996 de către coregraful Ion Arabadji. Membrii ansamblului sunt copii cu vîrsta cuprinsă între 6-13 ani. Munca şi talentul lor a fost apreciat pentru prima dată peste hotarele ţării deja în al doilea an de activitate, unde au participat la un festival internaţional din Pleven, Bulgaria (1998). Ei, de asemenea, au avut onoarea să participe şi la multe alte festivaluri naţionale, dar şi internaţionale după cum urmează: în Slovacia, Cehia, Turcia, România. De asemenea, în anul 1998 „Nufărul” participă la festivalul republican „La vatra horelor” din Chişinău, unde ocupă locul II, urmînd să se întoarcă peste 2 ani şi să cîştige premiul mare. Ansamblul continuă să strălucească pe scenele mari şi mici cu un larg repertoriu de dansuri din zona de sud a Republicii Moldova. Dornici de a duce faima localităţii băştinaşe, participă ori de cîte ori au posibilitatea la festivaluri, precum: Festivalul Internaţional „Nufărul Alb” din or. Cahul, Festivalul Internaţional de Dans pentru copii „Bobocelul”, Festivalul Internaţional „Dobroge – mîndră grădină” din România, etc.
Ansamblul folcloric „Pelinița”, c. Pelinei – activează din anii 1970, dar a primit titlul de formație artistică model în anul 2012. Ansamblul participă la diferite activități culturale organizate la nivel local, raional, național, dar și internațional. Repertoriul formației artistice este divers: cîntece tematice și tradiționale, obiceiuri teatralizate. Se teatralizează următoarele obiceiuri: nunta, fuioarele, scăldătoarea, caloianul și paparuda. În colectiv sunt implicați tineri amatori, ce au posibilitatea să promoveze folclorul, obiceiurile și tradițiile neamului moldovenesc. Conducător artistic: Loghin Maria.
Ansamblul vocal „Opincuța”, c. Zîrnești – a fost înființat în anul 1989, avînd ca scop primordial menținerea și promovarea folclorului, tradițiile și obiceiurile. Este un ansamblu de amatori cu o veche și bogată tradiție populară, format din soliști vocali și instrumentaliști, iubitori de folclor autentic. Ansamblul participă la toate activitățile din cadrul c. Zîrnești, precum și la cele raionale. De-a lungul vremii, Ansamblul folcloric „Opincuța” a constituit un liant între generații și o nobilă modalitate de a tezauriza , dar și de a promova valorile de spiritualitate și de cultură materială din zona folclorică a c. Zîrnești: cîntecul, folclorul, tradițiile și portul tradițional. Conducător artistic: Filip Vasile.
Agenda anuală a evenimentelor culturale și sportive de interes turistic în anul 2017
Nr. d/o | Denumirea | Perioada | Locul desfășurării |
1. | Jocurile sportive ale juniorilor din Republica Moldova | februarie – mai (week-end) | Localitățile r. Cahul |
2. | Festivalul internațional de muzică „Mărțișor” | 1-10 martie | Palatul de Cultură, Cahul |
3. | Campionatul raionului Cahul la fotbal | aprilie – septembrie (week-end) | Localitățile r. Cahul |
4. | Concursul instrumentiștilor „7 note muzicale” | aprilie | Școala de Arte „Maria Cebotari”, or. Cahul |
5. | Turneul republican la fotbal „Guguță” | mai – iunie (week-end) | Localitățile r. Cahul |
6. | Festivalul internațional „Dulce floare de salcîm” | mai | s. Văleni |
7. | Ziua Sportivului | 20 mai | Școala Sportivă, or. Cahul |
8. | Ziua Internațională a Copilului | 1 iunie | Localitățile r. Cahul |
9. | Turneul republican la fotbal „Speranța” | iunie (week-end) | Localitățile r. Cahul |
10. | Ziua Națională a Portului Popular | 25 iunie | Piața Horelor, or. Cahul |
11. | Festivalul internațional de muzică și dans „Nufărul Alb” | iulie | Piața Independenței, or. Cahul |
12. | Festival-concurs „La vatra horelor bucuriene” | august | s. Bucuria |
13. | Ziua Independenței RM | 27 august | Piața Horelor,
or. Cahul |
14. | Sărbătoarea Națională „Limba noastră” | 31 august | Piața Horelor, or. Cahul |
15. | Cupa Președintelui raionului Cahul la fotbal | octombrie – noiembrie (week-end) | Școala Sportivă, or. Cahul |
16. | Sărbătoarea roadelor | octombrie | Piața Horelor, or. Cahul |
17. | Festivalul etniilor | octombrie | Piața Horelor, or. Cahul |
18. | Festival-concurs „Muzica pentru toți” | noiembrie | Școala de Arte „Maria Cebotari”, or. Cahul |
19. | Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun „Florile Dalbe” | decembrie | Piața Horelor,
or. Cahul |
Festivalul internațional de muzică „Mărțișor” – este organizat în fiecare primăvară (1-10 martie), începînd cu anul 1966 de către Consiliul Raional Cahul și Primăria or. Cahul, avînd loc în fiecare localitate a raionului, prin diferite forme culturale. Festivalul este dedicat sosirii primăverii, regenerării naturii, precum și obiectului simbolic Mărțișor – confecţionat din două fire de lână sau bumbac – unul alb şi altul roşu, răsucite împreună, legate ca amuletă la gât, la mâini sau la pieptul hainei.
Festivalul internațional „Dulce floare de salcîm” – se organizează în s. Văleni de către Consiliul Raional Cahul și Primăria s. Văleni. În cadrul festivalului participă formațiile folclorice din raionul Cahul, precum și colectivele din Euroregiunea „Dunărea de Jos”. Ca activități principale ce au loc în cadrul festivalului sunt: spectacole etno-folclorice, expoziții a lucrărilor meșterilor populari, pregătirea bucatelor tradiționale, tîrg de produse agricole, activități educaționale pentru copii. Obiectivul primordial este valorificarea datinilor și obiceiurilor autentice caracteristice vetrei folclorice, precum și promovarea turismului cultural și gastronomic.
Festival-Concurs „La vatra horelor bucuriene” – se organizează în s. Văleni de către Consiliul Raional Cahul și Primăria s. Bucuria. Festivalul are drept scop: promovarea cîntecului și dansului popular ca parte integrantă a patrimoniului cultural, îmbogățirea repertoriului formațiilor folclorice cu noi creații autentice, precum și promovarea meșterilor populari.
Sărbătoarea roadelor – se organizează de către Consiliul Raional Cahul. În cadrul sărbătorii au loc expoziții ale profesioniștilor din domeniul agriculturii, viticulturii și a panificației, fermierilor, oamenilor de afaceri din domeniile conexe agriculturii și expoziții ale meșterilor populari, precum și concerte cu participarea colectivelor artistice din raion.
MEȘTERI POPULARI
Nr.
d/o |
Localitate | Nume, prenume | Tipul de activitate | Contacte |
1. | s. Alexanderfeld | Vlagu Alexandru | Prelucrarea lemnului | 069090862 |
2. | s. Alexandru Ioan Cuza | Ivancenco Elizaveta | Croșetare | 069805448 |
3. | s. Alexandru Ioan Cuza | Berbec Mădălina | Croșetare | |
4. | s. Andrușul de Sus | Ciobanu Maria | Broderie | |
5. | s. Badicul Moldovenesc | Rîmboacă Eufrosinia | Confecționarea costumelor populare | 0299-70-196 |
6. | s. Baurci-Moldoveni | Bunea Ion | Pictură | 0299-56-117 |
7. | s. Baurci-Moldoveni | Merioară Constantin | Împletirea coșurilor | 0299-56-118 |
8. | s. Baurci-Moldoveni | Bunea Mihail | Împletirea coșurilor | – |
9. | s. Baurci-Moldoveni | Milea Eugen | Confecționarea tobelor | |
10. | s. Brînza | Chetroi Vasile | Confecționarea cojoacelor | |
11. | or. Cahul | Doncev Anastasia | Confecționare păpuși | |
12. | or. Cahul | Țurcan Ana | Confecționare păpuși, croșetare | |
13. | s. Cucoara | Dandiș Elena | Croșetare | 078072654 |
14. | s. Colibași | Cojan Constantin | Prelucrarea pielii | 068910126 |
15. | s. Colibași | Dorin Elizaveta | Lucrări în pai | 060365011 |
16. | s. Crihana Veche | Cavruc Eudochia | Țesut | 0299-72-693 |
17. | s. Giurgiulești | Luncă Nicolae | Prelucrarea lemnului | |
18. | s. Giurgiulești | Luncă Valentin | Prelucrarea lemnului | |
19. | s. Giurgiulești | Apărece Eugenia | Croșetare | |
20. | s. Larga Nouă | Vîjîianu Elena | Broderie, țesut | 0299-70-902 |
21. | s. Larga Nouă | Petcov Constantin | Pictură | 0299-70-787 |
22. | s. Larga Nouă | Dandiș Gheorghe | Împletirea coșurilor | 0299-70-642 |
23. | s. Manta | Burcă Gheorghe | Prelucrarea pielii | 078129275 |
24. | s. Pașcani | Olteanu Constantin | Împletit în lozie | 076705064 |
25. | s. Paicu | Cebotaru Lidia | Broderie, croșetare | 0299-59-227 |
26. | s. Pelinei | Acriș Anastasia | Lucrări în pai | |
27. | s. Pelinei | Miron Valentina | Lucrări din paie, pănuși, scoici | 069742939 |
28. | s. Pelinei | Caisîn Ana | Țesut | 0299-74-230 |
29. | s. Slobozia Mare | Zaporojan Dumitru | Prelucrarea pielii | |
30. | s. Vadul lui Isac | Păiș Teodora | Croșetare | 079819554 |
31. | s. Vadul lui Isac | Șeremet Dumitru | Prelucrarea lemnului | 0299-38-406 |
32. | s. Zîrnești | Pascal Silvia | Croșetare | 078411095 |
33. | s. Zîrnești | Pascal Maria | Confecționarea costumelor populare, croșetare | 0299-59-611 |
34. | s. Zîrnești | Stîngă Ecaterina | Confecționarea costumelor populare, croșetare | 076739857 |
35. | s. Zîrnești | Beju Tamara | Confecționarea costumelor populare, broderie | 068133200 |
36. | s. Zîrnești | Pascal Snejana | Confecționarea costumelor populare | 079361430 |
37. | s. Zîrnești | Țîu Mariana | Confecționarea costumelor populare | 076739340 |
STRUCTURI DE CAZARE
Nr. d/o | Denumire | Nr. camere | Nr. paturi | Nr. de stele/ fără stele | Adresa | Contacte |
1. | Azalia | 33 | 56 | 2 | or. Cahul , str. A.Mateevici, 21 | +373 299 2 65 46
|
2. | Coderanu | 10 | – | 2 | or. Cahul , bul. Republicii, 15B | +373 299 32929 |
3. | Dulgher | 8 | 16 | – | s. Giurgiulești, r. Cahul |
+373 299 68287 |
4. | Green House | 6 | – | 1 | or. Cahul , str. Mihail Frunze | +373 299 2 55 68 |
5. | Oasis | 4 | 4 | – | or. Cahul, Str. Păcii |
+373 299 4 10 44 |
6. | Marco Polo | 4 | 6 | 2 | or. Cahul, Str. Mihai Eminescu 43/2 | +373 299 3 27 06
+373 299 3 27 05 |
7. | La gura cuptorului | 4 | 10 | – | s. Văleni, r. Cahul | +373 79575622 |
STRUCTURI DE ALIMENTARE
Nr. d/o | Denumirea | Adresa, contacte | Capacitatea
(nr. locuri) |
1. | Flamingo | Bulevardul Republicii, 17/a/1, or. Cahul;
+373 299 22138 |
180 |
2. | La umbră | Bulevardul Victoriei , 9, or. Cahul;
+373 299 32121 |
100 |
3. | Laguna | str. Ștefan cel Mare 64, or. Cahul;
+373 299 48523 |
50 |
4. | Marco Polo | str. M. Eminescu 43/2, or. Cahul;
+373 299 32706 |
30 |
5. | Balkan | str. Horelor 9/j, or. Cahul;
+373 299 32238 |
200 |
6. | Andy’s pizza | str. Tighina, 47, or. Cahul;
+373 299 25595 |
164 |
7. | Trendy Grill | str. Ștefan ce Mare, 26, or. Cahul;
+373 299 27615 |
10 |
8. | Sorina | str. Mihai Eminescu, 18A, or. Cahul;
+373 79458502 |
220 |
9. | Codreanu | Bulevardul Republicii, 15B, or. Cahul;
+373 299 32929 |
240 |
10. | Lavanda | Str. Constantin Negruzzi, 29,
+373 299 33226 |
50 |
AGENȚII DE TURISM
Nr. d/o | Denumirea | Adresa | Date de contact |
1. | RUDMIN-TUR | or.Cahul, Bulevardul Republicii, 17 | +373 299 32302 |
2. | TRAVEL-TUR | Str. M.Eminescu, 34 | +373 299 3 28 55
+373 299 2 54 06 |
3. | NIVILEN-TUR | or.Cahul, Bulevardul Republicii 46 (gara auto) | +373 299 4 31 09 |
4. | GUEST-TUR | Bulevardul Republicii 17, et. I (oficiul poștal central) | +373 299 92052
+373 79100305 |
5. | ALL4GO | or. Cahul, str. Vasile Stroiescu 41, nr. 32 | 029932341
http://www.all4go.com |
6. | VOYAJ Internațional | Str.Ștefan cel Mare, 13, mag.Union | +373 299 22069 |
7 | SANAIR SERVICE | Str.A.Mateeici,8, mag Lagrina, but 24 | +373 299 9 38 44 |
8. | GARANT-TOUR | or. Cahul, Bulevardul Republicii 15/3 | +373 79117999 |
9. | Aur Tur | Str. 31 August, 4c/5 | +373 69197045 |
10. | Profi Tur | Str. 31 August, 41 | +373 79743210
+373 79815141 |
11. | Șans Tur | Str. 31 August 13v, et. II | +373 299 32540
+373 69494666 |