Home Noutăți Atenție! Exploatarea incorectă a instalațiilor electrice poate duce la avarii, incendii și electrocutări

Atenție! Exploatarea incorectă a instalațiilor electrice poate duce la avarii, incendii și electrocutări

0
1
1,919

INSPECŢIA    ENERGETICĂ   TERITORIALĂ  CAHUL

MD 3900, or. Cahul, str. V.Alecsandri, 102     tel.299/4-64-28   fax. 299/4-64-28

Inspectoratul Energetic de Stat Vă avertizează că nerespectarea regulilor de securitate la exploatarea instalațiilor electrice poate duce la avarii, incendii și electrocutări.  

În ziua de azi nu putem să ne imaginăm viața fără energia electrică, care pune în mișcare toate aparatele și utilajele electrice, și ne face viața mai ușoară. Energetica a pătruns practic în toate ramurile economiei naţionale. Dar cu regret, energia electrică prezintă un mare pericol pentru oamenii care nu știu Regulile de securitate electrică. Pe parcursul anului trecut în republică au fost înregistrate 19 cazuri de electrocutare, din care 13 cazuri s-au soldat cu deces.

O problemă destul de serioasă o prezintă și incendiile provocate de exploatarea incorectă a aparatelor electrice. În raionul Cahul au fost înregistrate 10 astfel de cazuri.

Un incendiu provocat de un scurtcircuit în rețeaua electrică a casei de locuit a unui cetățean din sectorul Valincea și alt caz a avut loc pe str.Lăutarilor din cauza reconstrucției cu erori a rețelei electrice interne. În urma acestor incendii cetățenii au rămas fără locuință.

Analiza incendiilor, care au avut loc în raionul Cahul arată că cele mai multe din ele au loc datorită nerglijenței populației și nerespectării Normelor de exploatare a instalațiilor electrice:

  • utilizarea receptoarelor electrice cu izolația defectată;
  • confecționarea în condiții casnice a prelungitoarelor electrice, a aparatelor de sudat electrice, de personal necalificat;
  • efectuarea reconstrucției instalațiilor electrice de către cetățeni fără a avea un proiect, de către persoane necalificate, fără a respecta cerințele Normelor de amenajare a instalațiilor electrice;
  • montarea conductoarelor electrice prin podul caselor de locuit, pe suprafețe ușor inflamabile (lemn, stuf), ceea ce duce la răspîndirea rapidă a focului.

Având în vedere aceste riscuri şi cerinţele normelor de securitate electrică atenționăm populația despre pericolul cel prezintă activităţile desfăşurate la reconstrucția instalațiilor electrice:
–       nu interveniți în construcția instalațiilor electrice;
–       nu faceți schimbări în schema electrică a casei de locuit și nu extindeți rețeaua electrică;
–       nu schimbați aparatele de protecție montate de electricienii autorizați;
–       nu montați conductoarele electrice prin podul caselor de locuit fără protecție;
–       nu folosiți aparatele electrice cu izolația defectă ș.a.

Reţineţi: instalaţiile electrice reprezintă un pericol permanent! Respectaţi regulile de securitate! Protejaţi-vă personal şi feriţi-i de pericole pe cei dragi dumneavoastră.

Șeful Inspecției Energetice Teritoriale Cahul           Ciobu Nicolae 

Telefon  0299-46-4-28

Distribuie articolul pe:
Mai multe din Noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.