Home Nout─â╚Ťi Rezerva╚Ťia ÔÇ×Prutul de JosÔÇŁ- prima Rezerva╚Ťie a Biosferei din Republica Moldova ├«nscris─â ├«n patrimoniul UNESCO

Rezerva╚Ťia ÔÇ×Prutul de JosÔÇŁ- prima Rezerva╚Ťie a Biosferei din Republica Moldova ├«nscris─â ├«n patrimoniul UNESCO

0
4
308

Rezerva╚Ťia ╚śtiin╚Ťific─â ÔÇ×Prutul de JosÔÇŁ a fost ├«nscris─â ├«n re╚Ťeaua mondial─â UNESCO a rezerva╚Ťiilor biosferei. Cu acest prilej, s─âpt─âm├óna trecut─â, ├«n incinta Consiliului Raional Cahul, a fost organizat un eveniment ├«n cadrul c─âruia a fost ├«nm├ónat certificatul de ├«nscriere a Rezerva╚Ťiei ÔÇ×Prutul de JosÔÇŁ. Acest statut va oferi zonei de sud oportunit─â╚Ťi de dezvoltare, fapt ├«mbucur─âtor pentru localnicii de aici.

├Än cadrul evenimentului s-au ├«ntrunit participan╚Ťi din ╚Ťar─â ╚Öi de peste hotare pentru elaborarea planului de management al regiunii Prutului de Jos, aria desemnat─â ca Rezerva╚Ťia Biosferei Prutul de Jos, eviden╚Ťiindu-se pe exemplul Rom├óniei oportunit─â╚Ťile de dezvoltare local─â a ariilor naturale protejate de tip Rezerva╚Ťii ale Biosferei ╚Öi importan╚Ťa colabor─ârii interna╚Ťionale.

ÔÇ×Cu acest prilej ne propunem s─â realiz─âm un tur ├«n cele nou─â localit─â╚Ťi, amplasate ├«n Lunca Prutului, a╚Öa ├«nc├ót s─â prezent─âm frumuse╚Ťea ├«mprejurimilor, obiceiurile ╚Öi s─â facem cunoscut─â zona pentru c├ót mai mul╚Ťi turi╚Öti, iar pentru aceasta va trebui s─â identific─âm fonduri pentru a investi ├«n noul traseuÔÇŁ a men╚Ťionat pre╚Öedintele raionului Cahul, Ion Groza.

„Prin crearea rezerva┼úia biosferei ├«n primul r├ónd s-ar m─âri teritoriul ca arie protejat─â, am putea accesa fonduri europene. A┼ča o s─â dezvolt─âm turismul ┼či nu numai noi vom avea de c├ó┼čtigat, dar ┼či b─â┼čtina┼čii”, a spus┬á┼čefa de sec┼úie de la Rezerva┼úia „Prutul de Jos”, Viorica Paladi.

„Eu sunt sigur c─â datorit─â ob┼úinerii acestui certificat, acestei recunoa┼čteri mondiale ┼či europene ├«n scurt timp aceste a┼čtept─âri vor fi ├«mbun─ât─â╚Ťite foarte mult”, a men╚Ťionat┬ávice-directorul ┼čtiin╚Ťific al Institutului de Cercet─âri ┼či Amenaj─âri Silvice, Valeriu Caisin.

Rezerva╚Ťia biosferei „Prutul de Jos” are o suprafa╚Ť─â de aproape 15 mii de hectare (ce cuprinde nou─â localit─â╚Ťi din Lunca Prutului), cu aproape 200 de specii de p─âs─âri ╚Öi 40 de specii de mamifere. De asemenea, pe teritoriul rezerva╚Ťiei cresc peste 300 de tipuri de plante. Multe dintre acestea sunt pe cale de dispari╚Ťie ╚Öi au fost incluse ├«n Cartea Ro╚Öie a Moldovei.

├Än prezent, ├«n patrimoniul UNESCO figureaz─â peste 670 de rezerva╚Ťii din peste 120 de ╚Ť─âri.

├Än continuare v─â invit─âm s─â admira╚Ťi frumuse╚Ťea Prutului de Jos, acces├ónd linkul https://www.youtube.com/watch?v=t2t_02QaTNw

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *