Home Nout─â╚Ťi Primul Planetariu din Sudul ╚Ť─ârii inaugurat ├«n satul Br├«nza

Primul Planetariu din Sudul ╚Ť─ârii inaugurat ├«n satul Br├«nza

0
0
893

La 1 iunie, localnicii satului Br├«nza au avut parte de s─ârb─âtoare dubl─â ÔÇô Ziua Copiilor ╚Öi Inaugurarea Planetariului din cadrul Liceului Teoretic ÔÇ×Academician Ion BostanÔÇŁ.

Este primul liceu din Republica Moldova care ├«╚Öi deschide un Planetariu, in╚Ťiativa apar╚Ťin├óndu-i academicianului Ion Bostan, director al Centrului Na╚Ťional Tehnologii Spa╚Ťiale din cadrul Universit─â╚Ťii Tehnice a Moldovei, originar din satul Br├«nza ╚Öi al c─ârui nume ├«l poart─â liceul.

Amplasat ├«ntr-o anex─â a liceului reconstruit─â pentru instalarea cupolei, cl─âdirea Planetariului a c─âp─âtat o form─â foarte atractiv─â pentru curtea unui liceu rural. Treptat, a fost instalat ╚Öi echipamentul performant, de care nu dispune nici un alt liceu din republic─â ÔÇô un telescop Celestron cu apertura de 14 inci, iar ├«n interiorul cupolei a fost montat un ecran ├«n form─â sferic─â, cre├ónd senza╚Ťia de nav─â cosmic─â, cu prezentarea imaginii ├«n format 3D la 360 de grade. Ecranul a fost construit de c─âtre speciali╚Ötii UTM pe acelea╚Öi forme ╚Öi din acelea╚Öi componente utilizate anterior pentru Planetariul Universit─â╚Ťii Tehnice. ╚śi sala de cinema are un design similar, ├«n acelea╚Öi culori ╚Öi cu acela╚Öi tip de fotolii, devenind astfel o copie a Planetariului UTM.

Cu ajutorul telescopului ╚Öi ecranului ultramodern, corpurile cere╚Öti vor putea fi urm─ârite direct ├«n spa╚Ťiu, ├«n timp real, iar c─âl─âtoriile fascinante printre stele, planete ╚Öi constela╚Ťii vor face orele de fizic─â ╚Öi astronomie mult mai interesante at├ót pentru liceenii de la Br├ónza, c├ót ╚Öi din toate localit─â╚Ťile din lunca Prutului de Jos.

Prezent la evenimentul de lansare, dl profesor, conf.dr., ┼čef laborator al Centrului na┼úional de tehnologii spa┼úiale, Vitalie Chistol a avut pl─âcerea de a le comunica copiilor ╚Öi p─ârin╚Ťilor despre cele mai interesante procese care au loc ├«n Univers ┼či despre locul Planetei noastre ├«n┬á infinitul spa┼úial, care este spa┼úiul cosmic. Satisfac┼úia copiilor de cele auzite ┼či observate pe bolta ceresac─â a fost incontestabil─â.

Acest proiect a fost realizat în colaborare cu UTM, Consiliul Raional Cahul și Consiliul local al satului Brînza.

Dot─ârile ultramoderne ale Planetariului de la Br├«nza au ╚Öi un scop mai vast, acestea st├ónd la baza cre─ârii unui Punct de Sprijin, integrat cu infrastructura terestr─â de comand─â ┼či monitorizare a zborului microsatelitului ,,Republica MoldovaÔÇŁ, elaborat ├«n cadrul Centrului Na╚Ťional de Tehnologii Spa╚Ťiale (CNTS) al UTM. Utilajul va avea, astfel, o destina┼úie tripl─â: determinarea coordonatelor satelitului pe orbit─â la intrarea acestuia ├«n zona de vizibilitate de pe teritoriul Republicii Moldova prin coridorul sudic, ├«nregistrarea abaterilor traiectoriei satelitului sub ac┼úiunea perturba┼úiilor cosmice, dar ╚Öi observarea corpurilor cere╚Öti de c─âtre elevii liceelor din lunca Prutului.

Anterior aici au fost instalate ╚Öi o turbin─â eolian─â, o sta╚Ťie fotovoltaic─â, au fost aduse ╚Öi calculatoare performante, liceul de la Br├ónza transform├óndu-se astfel ├«ntr-un veritabil Centru de crea╚Ťie a tineretului, profilat ├«n domeniul producerii ╚Öi utiliz─ârii eficiente a energiilor regenerabile, ini╚Ťiat de institu╚Ťie la fel sub auspiciile acad. Ion Bostan. Acest proiect educa┼úional are menirea de a contribui la dezvoltarea g├óndirii creative a liceenilor, a cunoa┼čterii de c─âtre ei a tehnologiilor moderne, dar ╚Öi la ├«n┼úelegerea mai profund─â a temelor din cadrul cursului de fizic─â privind procesele electrofizice ┼či aerodinamice. De asemenea, Centrul va contribui la ├«nv─â╚Ťarea, ├«n╚Ťelegerea ╚Öi ├«nsu╚Öirea practic─â a proceselor de depozitare ╚Öi distribuire a energiei convertite prin intermediul sistemelor de conversie a energiilor regenerabile. Totodat─â, aici se preconizeaz─â ╚Öi organizarea cursurilor de formare profesional─â pentru profesorii de fizic─â/astronomie din localit─â╚Ťile de sud ale ╚Ť─ârii, scutindu-i s─â fac─â ├«n acest scop un drum p├ón─â ├«n capital─â.

 

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *