Home Nout─â╚Ťi Inspectoratul Energetic de Stat V─â avertizeaz─â-fi╚Ťi precau╚Ťi la recoltarea nucilor ├«n zona de protec╚Ťie a liniilor electrice aeriene.

Inspectoratul Energetic de Stat V─â avertizeaz─â-fi╚Ťi precau╚Ťi la recoltarea nucilor ├«n zona de protec╚Ťie a liniilor electrice aeriene.

0
1
319

Electricitatea a p─âtruns practic ├«n toate ramurile economiei na┼úionale. Dar cu regret, acest tip de energie prezint─â un mare pericol pentru via┼úa oamenilor, dac─â nu sunt respectate Regulile de securitate. De la ├«nceputul anului curent ├«n ╚Ťara noastr─â au fost ├«nregistrate 17 cazuri de electrocutare, din care 11 cazuri s-au soldat cu deces. Printre aceste cazuri au fost ├«nregistrate 4 cu copii de la 4-11 ani.

Odat─â cu demararea activit─â╚Ťilor sezoniere de recoltare a nucilor, administra┼úia Inspectoratului Energetic de Stat, atrage aten┼úia popula┼úiei asupra necesit─â┼úii respect─ârii stricte a regulilor de protec┼úie ├«mpotriva electrocut─ârilor ├«n timpul str├óngerii nucilor de pe copacii planta┼úi de-a lungul drumurilor ├«n zonele de protec┼úie a liniilor electrice┬á aeriene (LEA) cu tensiunea 10/0,4 kV.
Analiza cazurilor de electrocutare, ce au avut loc ├«n anii preceden╚Ťi ├«n timpul acestor lucr─âri denot─â faptul, c─â persoanele implicare ├«n asemenea activit─â┼úi nu ┼úin cont de aflarea sa la distan┼úe inadmisibile de la conductorii afla┼úi sub tensiune, utilizeaz─â diferite ┼úevi sau bare metalice pentru a scutura nucile, neglij├ónd riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau al cre─ârii unui arc electric, nu ┼úin cont de c─âderea precipita┼úiilor, de umiditatea solului sau a celei din atmosfer─â, care faciliteaz─â scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul diferitor obiecte folosite ├«n calitate de instrument de lucru. Chiar ┼či atingerea conductorilor electrici de crengile verzi sau umede ale copacilor poate fi cauza unui accident cu consecin┼úe grave pentru persoanele aflate pe copac ├«n acel moment.
┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Av├ónd ├«n vedere aceste riscuri ┼či cerin┼úele normelor de securitate electric─â aten╚Ťion─âm popula╚Ťia despre pericolul cel prezint─â activit─â┼úile desf─â┼čurate ├«n vecin─âtatea imediat─â a LEA sau altor instala┼úii electrice! Este important s─â cunoa╚Ötem ╚Öi s─â respect─âm urm─âtoarele reguli simple:
–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu urca┼úi pe copacii prin coroana c─ârora trec conductorii liniilor electrice aeriene, sau care se afl─â ├«n apropierea LEA;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu permite┼úi copiilor s─â culeag─â fructe din pomii din preajma LEA ┼či a instala┼úiilor electrice sau s─â se joace ├«n preajma acestora;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu v─â apropia┼úi ┼či nu v─â atinge┼úi de conductoarele liniilor electrice ┼či alte echipamente electrice;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu v─â apropia┼úi ┼či nu atinge┼úi conductoarele care at├órn─â suspect ├«n urma unor intemperii ├«n apropierea instala┼úiilor electrice;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu deschide┼úi sub nici un motiv┬áu┼čile┬á posturilor de transformare ╚Öi a panourilor de distribu┼úie;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu v─â urca┼úi pe pilonii liniilor electrice aeriene;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu lega┼úi animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu p─âtrunde┼úi ├«n ├«nc─âperile punctelor de transformatoare ┼či ale altor instala┼úii electrice;

–┬á┬á┬á┬á┬á┬á despre orice defec┼úiune sau accidente informa┼úi imediat ├«ntreprinderea furnizoare de energie┬áelectric─â sau primarul.

 

Re┼úine┼úi: instala┼úiile electrice reprezint─â un pericol permanent! Respecta┼úi regulile de securitate! Proteja┼úi-v─â personal ┼či feri┼úii de pericole pe cei dragi dumneavoastr─â.

 

Pentru detalii:
╚śeful Inspec╚Ťiei Energetice Teritoriale Cahul┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬áCiobu Nicolae
Telefon: 0 299-46-4-28

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *