Home Nout─â╚Ťi ├Än raionul Cahul a fost lansat primul Parteneriat Teritorial de Ocupare

În raionul Cahul a fost lansat primul Parteneriat Teritorial de Ocupare

0
0
223

Crearea locurilor de munc─â decente, lansarea noilor afaceri, certificarea me╚Öterilor populari ╚Öi crearea asocia╚Ťiei locale, lansarea unei cooperative apicole, sunt doar c├óteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii raionului Cahul odat─â cu implementarea Parteneriatului Teritorial de Ocupare (LEP) – o ini╚Ťiativ─â al proiectului  Organiza╚Ťiei Interna╚Ťionale a Muncii (OIM) ÔÇ×Promovarea ocup─ârii tinerilorÔÇŁ, pilotat─â pentru prima dat─â ├«n Republica Moldova.

Ini╚Ťiativa a fost lansat─â la 18 aprilie 2019, ├«n municipiul Cahul de c─âtre OIM ├«n parteneriat cu Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, Muncii ╚Öi Protec╚Ťiei Sociale, Confedera╚Ťia Na╚Ťional─â a Patronatului, Confedera╚Ťia Na╚Ťional─â a Sindicatelor ╚Öi Consiliul Raional Cahul ├«n cadrul unei conferin╚Ťe combinat─â cu o expozi╚Ťie cu v├ónzare a produselor locale.

Parteneriatele Teritoriale de Ocupare (din englez─â Local Employment Partnerships – LEP) sunt pe larg aplicate ├«n ╚Ť─ârile Uniunii Europene ╚Öi reprezint─â platforme regionale prin intermediul c─ârora se acord─â sprijin institu╚Ťiilor publice ╚Öi partenerilor locali relevan╚Ťi ca s─â-╚Öi uneasc─â eforturile pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii serviciilor sociale, asigurarea incluziunii sociale, facilitarea dialogului public-privat, crearea locurilor de munc─â ╚Öi – pe termen lung – pentru asigurarea dezvolt─ârii durabile a unei regiuni. Obiectivul principal al LEP este de a crea o identitate local─â care motiveaz─â implicarea de jos ├«n sus a actorilor ╚Öi ofer─â un instrument de transpunere a viziunilor negociate de actorii locali ├«n ac╚Ťiuni concrete. Coordonarea, implementarea ╚Öi monitorizarea Parteneriatelor Teritoriale pentru Ocupare va fi asigurat─â de c─âtre Comisia Teritorial─â pentru Consult─âri ╚Öi Negocieri Colective, o structur─â tripartit─â de dialog social de nivel local.

Parteneriatul Teritorial de Ocupare din Cahul prevede ╚Öapte ac╚Ťiuni cu implicarea a peste 20 de parteneri publici ╚Öi priva╚Ťi de nivel na╚Ťional ╚Öi local: societate civil─â, institu╚Ťii financiare, institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, serviciul de ocupare, asocia╚Ťii de produc─âtori, ├«ntreprinderi ╚Öi investitori. ├Än cadrul conferin╚Ťei, p─âr╚Ťile implicate s-au angajat s─â sus╚Ťin─â parteneriatul prin semnarea documentului oficial – Pact social de implementare pentru 2019. Astfel, prin intermediul a ╚Öase linii de interven╚Ťie vor fi oferite servicii de instruire ╚Öi consultan╚Ť─â antreprenorial─â, acces la oportunit─â╚Ťi de finan╚Ťare, subven╚Ťii pentru angajare ╚Öi instruire la locul de munc─â, facilitarea asocierii ╚Öi crearea asocia╚Ťiilor de produc─âtori, identifica╚Ťi tinerii NEETs (care nu sunt angaja╚Ťi, nu urmeaz─â nici o forma de instruire sau educa╚Ťie), precum ╚Öi m─âsuri de consolidare a competen╚Ťelor practice pentru angajarea ├«n c├ómpul muncii.

Prezent la evenimentul de lansare, Vlad C─â╚Öuneanu, vicepre╚Öedintele raionului Cahul, a declarat c─â lipsa oportunit─â╚Ťilor de dezvoltare socio-economic─â ╚Öi de angajare ├«n mediul rural, migra╚Ťia masiv─â ╚Öi  s─âr─âcia au condus la apari╚Ťia mai multor probleme pe pia╚Ťa muncii din raionul Cahul. ÔÇťCu o popula╚Ťie de 73% plasat─â ├«n mediul rural, raionul se confrunt─â cu o rat─â ├«nalt─â a ╚Öomajului, ajung├ónd ├«n 2017 la 1,6 mii de persoane. Aproape jum─âtate din num─ârul ╚Öomerilor ├«nregistra╚Ťi sunt ├«n categoria de v├órst─â de 30-49 de ani. De asemenea, avem pu╚Ťini tineri economic activi, ceea ce face ca inactivitatea s─â fie un fenomen mai grav dec├ót ╚Öomajul. O alt─â problem─â este lipsa oportunit─â╚Ťilor de formare ╚Öi instruire ╚Öi de cre╚Ötere a productivit─â╚Ťii. Cred c─â prin intermediul LEP-urilor, vom crea condi╚Ťii pentru dezvoltarea social-economic─â a raionului, cu impact semnificativ asupra ocup─ârii for╚Ťei de munc─âÔÇŁ, a mai spus Vlad C─â╚Öuneanu.

Produc─âtorii locali, apicultorii ╚Öi me╚Öterii populari care au participat la expozi╚Ťia organizat─â ├«n cadrul conferin╚Ťei au salutat ini╚Ťiativa. Dumitru Zaporojan, me╚Öter popular din raionul Cahul, a men╚Ťionat: ÔÇ×Cu ajutorul acestui Parteneriat vom g─âsi noi pie╚Ťe de desfacere ╚Öi vom putea diversifica gama de produse ├«n corespundere cu necesit─â╚Ťile ╚Öi a╚Ötept─ârile clien╚ŤilorÔÇŁ.

La nivel na╚Ťional, LEP-ul se aliniaz─â obiectivelor principalului document na╚Ťional de planificare: Strategia Na╚Ťional─â de Dezvoltare (SND) ÔÇ×Moldova 2030ÔÇŁ care se concentreaz─â pe patru piloni ai dezvolt─ârii durabile – o economie durabil─â ╚Öi favorabil─â incluziunii, un capital uman ╚Öi social fortificat, institu╚Ťii eficiente ╚Öi un mediu economic favorabil, cre├ónd o bun─â sinergie cu strategiile sectoriale.

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *