Home Nout─â╚Ťi ├Än perioada cald─â a anului DRSA Cahul recomand─â, dar ┼či aten┼úioneaz─â

├Än perioada cald─â a anului DRSA Cahul recomand─â, dar ┼či aten┼úioneaz─â

0
0
848

Direc┼úia Raional─â pentru Siguran┼úa Alimentelor Cahul aten┼úioneaz─â c─â ├«n perioada ┬ácanicular─â are loc comercializarea ├«n mas─â at├«t a legumelor proaspete, c├«t ┼či a ┬áproduselor lactate tradi┼úionale, fapt ce duce la sporirea riscului toxiinfec┼úiilor alimentare. ├Ändeosebi atragem o deosebit─â┬á aten┼úie asupra produselor lactate produse ├«n condi┼úii casnice din localit─â┼úile rurale.

Achizi┼úion├«nd produse lactate, asigura┼úi-v─â c─â ambalajul produsului ales este r─âcit p├«n─â la temperaturi corespunz─âtoare, deoarece, ├«n perioada canicular─â, este destul expunerea pentru 15 minute la temperaturi ridicate ca s─â fie pornit procesul dezvolt─ârii bacteriilor patogene. Dac─â realizatorii sau calitatea produselor v─â trezesc suspiciuni, solicita┼úi certificatele care confirm─â calitatea acestora: certificatul sanitar-veterinar la produsele de origine animal─â (ou─â, lactate, carne) sau certificatul de inofensivitate la produsele de origine animal─â (legume, fructe). Produsele nu prezint─â risc pentru s─ân─âtatea Dumneavostr─â numai dac─â sunt verificate ┼či certificate de aut─ârit─â┼úile competente, precum ┼či sunt comercializate ├«n locuri autorizate. Achizi┼úionarea produselor alimentare de pe str─âzile ora┼čului este categoric interzis─â. Comer┼úul stradal maximalizeaz─â at├«t riscul intoxica┼úiilor, c├«t ┼či imposibilitatea identific─ârii persoanei responsabile de comercializarea produsului necalitativ.

Comercializarea pe┼čtelui f─âr─â acte de provenien┼ú─â ┼či de calitate este deasemenea strict interzis─â, deoarece prezint─â un risc sporit de toxiinfec┼úie alimentar─â sau poate fi infectat cu parazi┼úi, fapt ce poate afecta grav s─ân─âtatea at├«t personal─â, c├«t ┼či a copiilor Dumneavostr─â.

La procurare, fi┼úi aten┼úi la termenul de valabilitate a produselor alimentare, urm─âri┼úi ca ambalajul s─â nu fie deteriorat sau bombat, precum ┼či s─â fie ├«nchis ermetic.

├Äntruc├«t de la procurarea alimentelor ┼či p├«n─â a fi consumate trec deseori ore sau zile ├«n ┼čir, ├«n acest interval de timp, alimentele trebuie p─âstrate ├«n condi┼úii adecvate. Nerespectarea acestor condi┼úii duce la alterarea produselor. Acesta cauzeaz─â modificarea propriet─â┼úilor fizice, chimice ┼či organoleptice ┼či, ca urmare, devin d─âun─âtoare pentru om. Alterarea este favorizat─â de temperatur─â, de ac┼úiunea luminii ┼či oxigenului din aer, c├«t ┼či de prezen┼úa microorganismelor.

La prepararea ┼či conservarea alimentelor se produc unele modific─âri ├«n structura lor, care pot provoca pierderi de substan┼úe nutritive, dar ┼či de vitamine. De aceea, se cere aten┼úie sporit─â nu numai evitarea alter─ârii, c├«t ┼či men┼úinerea valorii nutritive a alimentelor p─âstrate o perioad─â lung─â de timp. Pentru pre├«nt├«mpinarea acestui neajuns, se recomand─â consumul alimentelor proaspete, bine sp─âlate ┼či prelucrate corespunz─âtor.

╚śef Direc╚Ťia Raional─â pentru Siguran╚Ťa Alimentelor Cahul
S.Maximenco

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *