Home Achizi╚Ťii publice ├Än aten╚Ťia autorit─â╚Ťilor contractante din raionul Cahul

├Än aten╚Ťia autorit─â╚Ťilor contractante din raionul Cahul

0
0
422

Prin prezenta, ├«n conformitate cu scrisoarea┬á nr. 29/74-505 din data de 25.05.2018 parvenit─â de la Agen╚Ťia Achizi╚Ťii Publice, Consiliul raional Cahul v─â aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â c─â ┬á├«n urma realiz─ârii atribu╚Ťiilor de monitorizare ╚Öi evaluare a modului ├«n care autorit─â┼úile contractante respect─â procedurile de achizi╚Ťie public─â constat─â c─â un num─âr mare de proceduri de achizi╚Ťii publice se desf─â╚Öoar─â cu erori/abateri de la legisla╚Ťia ├«n vigoare. Cel mai frecvent, aceste erori/abateri sunt admise la organizarea procedurilor de achizi╚Ťie cu valori estimate mici, desf─â╚Öurate regulat de c─âtre autorit─â╚Ťile contractante care activeaz─â la nivel local pentru satisfacerea necesit─â╚Ťilor sau asigurarea exercit─ârii atribu╚Ťiilor ce le revin (achizi╚Ťia de produse alimentare, repara╚Ťii etc.). Consider─âm c─â aceast─â situa╚Ťie este o consecin╚Ť─â a lipsei speciali╚Ötilor ├«n domeniul achizi╚Ťiilor publice, dar ╚Öi a desf─â╚Öur─ârii ocazionale a procedurilor de achizi╚Ťii cu valori mici de c─âtre multe din autorit─â╚Ťile contractante.

Respectiv, ├«ntru diminuarea erorilor admise ├«n organizarea procedurilor de achizi╚Ťii publice ╚Öi pentru a spori eficien╚Ťei acestora, Agen╚Ťia Achizi╚Ťii Publice recomand─â autorit─â╚Ťilor contractante s─â se asocieze ├«n vederea desf─â╚Öur─ârii ├«n comun a procedurilor de achizi╚Ťii publice. Posibilitatea asocierii autorit─â╚Ťilor contractante deriv─â din art. 12 alin. (3) al Legii nr. 131 din 03.07.2015 privind achizi╚Ťiile publice, care prevede c─â, autoritate contractant─â este ┼či o asocia╚Ťie de autorit─â┼úi contractante, membrii c─âreia desemneaz─â din r├óndul lor, prin act juridic civil, o persoan─â juridic─â care ├«i reprezint─â, ├«n calitate de achizitor unic, ├«n raporturile cu orice operator economic.

Astfel, Agen╚Ťia, recomand─â agregarea necesit─â╚Ťilor autorit─â╚Ťilor contractante ├«n func╚Ťie de obiectul achizi╚Ťiei (produsele alimentare, lucr─âri de repara╚Ťie, etc.), care necesit─â o expertiz─â mai mare ├«n vederea elabor─ârii specifica╚Ťiilor tehnice ╚Öi a documenta╚Ťiei de atribuire ├«n general, ╚Öi desf─â╚Öurarea procedurilor de achizi╚Ťii publice ├«n comun. ├Än viziunea Agen╚Ťia Achizi╚Ťii Publice, aceast─â asociere va permite autorit─â╚Ťilor contractante s─â reduc─â cheltuielile suportate pentru desf─â╚Öurarea procedurilor de achizi╚Ťii, precum ╚Öi s─â reduc─â efortul administrativ ├«n vederea organiz─ârii acestora. De asemenea, cumularea necesit─â╚Ťilor poate atrage mai mul┼úi operatori economici, ceea ce ar spori competi╚Ťia ├«n cadrul procedurilor de achizi┼úii publice ╚Öi implicit mic╚Öorarea pre╚Ťurile ob╚Ťinute ├«n vederea satisfacerii necesit─â╚Ťilor autorit─â╚Ťilor contractante.

Reie╚Öind din cele expuse ╚Öi av├ónd ├«n vedere c─â legisla╚Ťia nu con╚Ťine o reglementare expres─â privind modul de asociere, Agen╚Ťia Achizi╚Ťii Publice pentru facilitarea activit─â╚Ťii autorit─â╚Ťilor contractante ├«n vederea organiz─ârii procedurilor de achizi╚Ťii publice a elaborat un model de acord de asociere. Autorit─â╚Ťile contractante pot utiliza acest model, av├ónd desigur posibilitatea de a-l ajusta dup─â necesitate. Modelul de acord poate fi g─âsit pe site-ul Agen╚Ťiei: tender.gov.md la rubrica: Documente/Modele de documente.

Totodat─â, Agen╚Ťia Achizi╚Ťii Publice este disponibil─â de a acorda tot suportul metodologic necesar, conform competen╚Ťei pentru implementarea mecanismului de realizare a achizi╚Ťiilor publice comune.

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Achizi╚Ťii publice

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *