Home Atrac╚Ťii turistice

Atrac╚Ťii turistice

REZERVA╚ÜII ╚śI MONUMENTE NATURALE

┬áRezerva┼úia ┼čtiin┼úific─â ÔÇŁPrutul de JosÔÇŁ este amplasat─â ├«n lunca r├óului Prut, partea de vest a satului Slobozia Mare, av├«nd o suprafa┼ú─â de┬á 1755,4 ha. ├Än componen┼úa rezerva┼úiei se include lacul Beleu cu o suprafa┼ú─â de 628 ha (1/3 din suprafa┼úa rezerva┼úiei). Rezerva╚Ťia a fost creat─â cu scopul de a proteja flora ╚Öi fauna lacului Beleu ╚Öi a luncilor inundabile din ├«mprejurimile lui, precum ╚Öi pentru a crea condi╚Ťii favorabile pentru ├«nmul╚Ťirea plantelor rare ╚Öi a celor care sunt pe cale de dispari╚Ťie. Pentru diversitatea impresionant─â a habitatelor ╚Öi a formelor de via╚Ť─â pe care le g─âzduie╚Öte ├«ntr-un spa╚Ťiu relativ restr├«ns, Rezerva╚Ťia ╚Ötiin╚Ťific─â ÔÇ×Prutul de JosÔÇŁ constituie un adev─ârat muzeu al biodiversit─â╚Ťii de o valoare inestimabil─â pentru patrimoniul natural universal.

Adresa: s. Slobozia Mare, r. Cahul,  str. Nuferilor, nr.1, MD 5320. Tel: + 373 299 60159.

Stejari s. Doina ÔÇô au v├«rsta de 108 ani ╚Öi ├«n─âl╚Ťimea de peste 20 m. Sunt amplasa╚Ťi ├«n centrul satului Doina. Localnicii spun c─â ├«n 1908, c├«nd au venit germanii ├«n sat, au fost t─âia╚Ťi to╚Ťi copacii de stejari, r─âm├«n├«nd doar┬á ace╚Öti doi.

 MUZEE

┬áMuzeul ╚Üinutului Cahul ÔÇô a fost fondat la 30 iulie 1958, dar ╚Öi-a ├«nceput activitatea la 1 august 1958. Este cel mai amplu ╚Öi important muzeu din sudul Republicii Moldova. ├Än fondurile muzeului sunt aproximativ 40000 de obiecte cu privire la istoria ╚Ťinutului, care sunt repartizate pe 3 compartimente ÔÇô istorie, ╚Ötiin╚Ťe ale naturii, etnografie. Un interes aparte suscit─â Complexul Etnografic, deschis ├«n 1979, constituit dintr-o c─âsu╚Ť─â ╚Ť─âr─âneasc─â, o ╚Öur─â ╚Öi o fier─ârie de la finele secolului al XIX-lea ÔÇô ├«nceputul secolului XX. Aceast─â gospod─ârie este un muzeu ├«n aer liber care reconstituie sub aspect etnografic tipul de locuin╚Ť─â specific zonei ╚Öi valorific─â aspecte ale vie╚Ťii satelor din sudul Moldovei.

Adresa: or. Cahul, str. L.Tolstoi, 4. Tel: +373 299 22269.

┬áMuzeul de istorie ╚Öi etnografie din s. Slobozia Mare – are mai multe s─âli tematice: lacul Beleu, istoria satului, obiecte me┼čte┼čug─âre┼čti, o sal─â ├«n memoria celor pierdu┼úi ├«n timpul foametei ┼či ├«n timpul celui de-al 2-lea r─âzboi mondial, precum ┼či multe informa┼úii ┼či acte despre evolu┼úia social-economic─â ┼či cultural─â a localit─â┼úii.

Adresa: s. Slobozia Mare, r. Cahul. Tel: +373 299 60476

Muzeul P├óinii, s. V─âleni ÔÇô este locul unde turi╚Ötii sunt servi╚Ťi cu ceai de melis─â – ment─â rece ╚Öi miere de albine, cu cozonac copt ╚Öi burn─âcei (porumbei) pe vatr─â, av├«nd ocazia s─â participe la jucatul pupezei de soacra mare, ├«n compania Bunicii care bate toba, ├«mpreun─â cu Bunelul, care au un program artistic ce ╚Ťine de obiceiurile de nunt─â. Muzeul a fost creat ├«n anul 2007, prezent├«nd aproximativ 20 de feluri de p├óine tradi╚Ťional─â din localitate.

Adresa: s. V─âleni, r. Cahul. Tel: +373 79575622

┬áCurtea Tradi╚Ťional─â ╚Ü─âr─âneasc─â ÔÇťCasa doruluiÔÇŁ – este o cas─â-muzeu amenajat─â ├«n stilul sec. XIX cu cele 3 ├«nc─âperi specifice: casa mare, buc─ât─âria, camera de locuit. Aici po╚Ťi s─â te a╚Öezi la r─âzboiul de ╚Ťesut, s─â-╚Ťi pui furca ├«n br├«u ╚Öi s─â torci c├«teva fuse, po╚Ťi s─â ╚Ťe╚Öi c├«teva r├«nduri la rogojin─â sau s─â mesteci cu lingura de lemn ├«n oala clocotind─â de pe cotlon. Muzeul este deschis vizitatorilor din anul 2013. Cele mai reprezentative exponate:

  • covoare ╚Öi costume populare cu o vechime de peste 100 de ani;
  • unelte de munc─â ale ╚Ť─âranului ÔÇô plug, duium, t─âv─âlug din sec. XIX;
  • obiecte din lemn ÔÇô cove╚Ťi, piua, vesel─â de ceramic─â din sec. XIX;
  • r─âzboi de ╚Ťesut func╚Ťional din sec. XIX.

Adresa: s. V─âleni, r. Cahul. Tel: +(373) 79017151.

 BISERICI

Catedrala ÔÇ×Sf. Arhangheli Mihail ╚Öi GavriilÔÇŁ, or. Cahul –┬á a fost construit─â ├«n anul 1850 din ini╚Ťiativa gubernatorului militar al Basarabiei, Pavel Fiodorov. De la ├«ntemeiere ╚Öi p├ón─â ├«n prezent cl─âdirea bisericii constituie centrul compozi╚Ťional al ora╚Öului Cahul. ├Än epoca sovietic─â, perioada unei agresive propagande ateiste,┬á ├«n condi╚Ťiile dificile, Catedrala a avut soarta multor biserici din republic─â, urm├ónd s─â fie ├«nchis─â, ╚Öi supus─â unei lente degrad─âri. Din 1962 p├ón─â ├«n 1989 biserica nu a func╚Ťionat. ├Än pofida acestor timpuri vitrege, cl─âdirea catedralei a fost salvat─â, mul╚Ťumit─â pozi╚Ťiei civice luat─â de administra╚Ťia Muzeului ╚Üinutului Cahul, intervenind cu multiple demersuri c─âtre organele superioare de atunci, pentru protejarea acestui edificiu ca monument arhitectural din sec. al XIX-lea. Din┬á 1970 p├ón─â ├«n anul 1977 (anul unui puternic cutremur din luna martie care a adus mari prejudicii catedralei) ├«n cl─âdirea bisericii a func╚Ťionat o filial─â a muzeului ÔÇô Galeria de Arte. ├Än 1989 c├ónd Catedrala ╚Öi-a reluat activitatea serviciului divin, biserica a fost reparat─â. Trei icoane mari, salvate de c─âtre directorul muzeului, au fost ├«ntoarse bisericii.

Adresa: or. Cahul, str. L. Tolstoi, nr. 1. Tel: +373 299 32761.

Biserica de Rit vechi ÔÇŁAcoper─âm├«ntul Maicii DomnuluiÔÇŁ, or. Cahul. Adep┼úi ai bisericii de rit vechi, lipovenii, au construit ├«n Cahul l─âca┼čul lor de cult (probabil ├«n 1856-1857). Biserica a fost construit─â din c─âr─âmid─â ro┼čie cu vitralii color ┼či u┼či ferecate, o chilie ┼či o bibliotec─â ce nu s-au mai p─âstrat… clopotni┼úa s-a n─âruit… picturile murale nu s-au mai p─âstrat ├«n varianta lor ini┼úial─â. Dup─â ce a fost reparat─â ├«n anul 1913, a fost ├«nchis─â ├«n 1963, c├«nd a fost lichidat ┼či cimitirul din preajm─â, unde erau ├«nhuma┼úi ÔÇŁ├«n morminte comune osta┼či ai r─âzboaielor ruso-turceÔÇŁ. ├Än 1989, din imboldul pre┼čedintelui de atunci ai respectivei comunit─â┼úi religioase, s-a ├«nceput reconstruirea ┼či restaurarea bisericii, lucr─ârile fiind ├«ncheiate ├«n 1994.

MONUMENTE CULTURAL-ISTORICE

Valul lui Traian ÔÇô monument de istorie ╚Öi arheologie de importan╚Ť─â interna╚Ťional─â situat la ie╚Öirea din s. Vadul lui Isac. A fost construit ├«n secolul II ├«.Hr. ├«n timpul ├«mp─âratului roman Traian. A fost construit ca un val (structur─â defensiv─â) pentru a proteja frontierele de nord-est ale Imperiului Roman. ├Än─âl┼úimea valului nu dep─â┼če┼čte 1,5-3 m.

C─ârarea lui Petru Rare┼č, s. V─âleni. Un loc absolut pitoresc ce poate fi valorificat ├«n turism este C─ârarea lui Petru Rare┼č din V─âleni, drum pe unde trecea Petru Rare┼č cu pe┼čtele spre Gala┼úi, numit ┼či ÔÇ×Calea Pe┼čteluiÔÇŁ. Legenda spune c─â anume aici era atunci c├ónd a aflat c─â a fost ├«ncoronat.

Teatrul Republican Muzical-Dramatic┬á ÔÇ×B.P. HasdeuÔÇŁ, or.Cahul – fondat┬á ├«n 1987 este unicul teatru din sudul Moldovei. Ast─âzi, teatrul a devenit cunoscut la nivel interna┼úional, datorit─â particip─ârii la diferite festivaluri teatrale, de unde s-a ├«nvrednicit de multe premii. ÔÇ×Teatrul din CahulÔÇŽ contribuie la ╚Ölefuirea limbii vorbite, formeaz─â gustul pentru art─â unor categorii de public genuin. Dar, mai ales, sus╚Ťine ideea de na╚Ťionalitate ╚Öi aceea de cultur─â na╚Ťional─â ÔÇô lucrare ce merit─â cea mai ├«nalt─â pre╚Ťuire.ÔÇŁ (Valentin Silvestru).

Universitatea de Stat ÔÇťB.P.HasdeuÔÇŁ din Cahul – este un simbol al ora┼čului, construit─â ├«n anii ÔÇÖ50, aceasta reprezint─â un adev─ârat monument arhitectural, p─âstr├«nd elementele definitorii ale acelor timpuri. Amplasarea Universit─â┼úii ├«n centrul ora┼čului, Pia┼úa Independen┼úei, Abaca cu trei hulubi, Havuzurile, toate ├«n complex au devenit un loc deosebit pentru or─â┼čeni, c├«t ┼či pentru oaspe┼úii ora┼čului, care nu pierd nici o ocazie s─â imortalizeze aceast─â priveli┼čte.

ZONE ╚śI CENTRE DE AGREMENT

La Cotihana ÔÇô este amplasat─â ├«n s. Cotihana. Originalitatea acestei zone const─â ├«n p─âstrarea specificului natural ╚Öi ├«n pu╚Ťina interven╚Ťie a omului. Servicii oferite: posibilit─â╚Ťi pentru pescuit, preg─âtirea de frig─ârui, diverse bucate na╚Ťionale la gr─âtar ╚Öi cuptor, inclusiv din pe╚Öte, p─âs─âri, legume ╚Öi zarzavaturi crescute pur ecologic pe teritoriul bazei. Zona dispune de foi╚Öoare pe ap─â a c├«te 12 locuri, teras─â pentru 60 persoane, piscine pentru copii ╚Öi adul╚Ťi, c─âsu╚Ťe simple pentru cazare, 4 lacuri cu pe╚Öte ╚Öi raci, barc─â.

Lacul Frumoasa – se afl─â ├«n ora┼čul Cahul. Printre serviciile oferite s├«nt: plimb─âri cu barca, cu motocicleta de ap─â, teren de volei, frig─ârui, teras─â, bazin pentru copii.

┬áLacul Manta este cel mai mare lac din Republica Moldova, av├«nd o suprafa┼ú─â de 2100 ha. Lumea acvatic─â a acestuia este reprezentat─â de diverse specii de pe┼čti, p─âs─âri, animale ┼či plante acvatice, care pot fi privite ├«n timpul plimb─ârilor cu barca.

La Izvoare – se afl─â ├«n preajma satului Tartaul de Salcie. Este deosebit─â prin prezen┼úa ├«n zon─â a mai multor izvoare, zece la num─âr, fiecare av├«nd c├«te un nume: Izvorul minunilor, Resan, Izvorul tractori┼čtilor, Izvorul ┼čoferilor…. au fost numite ├«n memoria celor care au executat lucr─âri de amenajare a izvoarelor. Aici au loc diferite activit─â┼úi sportive, culturale, manifest─âri organizate cu ocazia hramului satului ┼č.a. Pe teritoriul ei s├«nt amenajate terase, pentru odihna individual─â ┼či colectiv─â. Accesul ├«n aceast─â zon─â este liber.

Pia┼úa Horelor – ├«n fiecare duminic─â cahulenii ┼či oaspe┼úii ora┼čului se adun─â pentru a dansa o hor─â, o b─âtut─â, a┼ča cum se danseaz─â la moldoveni. Tot aici au loc diverse activit─â┼úi cu diferite ocazii, competi┼úii sportive, concerte ┼či festivaluri de importan┼ú─â na┼úional─â ┼či interna┼úional─â.

Portului Interna┼úional Liber Giurgiule┼čti (PILG), care reprezint─â cel de-al ÔÇ×┼čaptelea Coridor Maritim Interna┼úional, care asigur─â leg─âtura ├«ntre Europa ┼či Asia. PILG beneficiaz─â de o pozi╚Ťie strategic─â datorit─â amplas─ârii la hotarele Moldovei cu Rom├ónia ╚Öi Ucraina. PILG este unicul punct fluvio-maritim direct de distribu┼úie ┼či transbordare ├«n/din Republica Moldova ╚Öi un centru regional de logistic─â la frontiera Uniunii Europene cu acces la c─âile de comunica┼úie terestr─â, feroviar─â, fluvial─â ┼či maritim─â, ┼či o zon─â excelent─â pentru dezvoltarea afacerii, datorit─â pozi┼úion─ârii sale strategice, infrastructurii de transport trinodale, mediului de pre┼ú rentabil, precum ┼či regimului fiscal ┼či vamal unic.

Sta┼úiunea balnear─â ÔÇ×Nuf─ârul AlbÔÇŁ este un sanatoriu cu tradi┼úie ├«n arta medicinal─â, un centru modern de recuperare a s─ân─âta┼úii ┼či dispune de o clinic─â, un complex hotelier, un bloc de alimentare ┼či obiecte cultural-distractive. Apa mineral─â, pentru uz extern, din Cahul se aplic─â la tratarea bolilor sistemului nervos, ginecologice, cardio-vasculare, aparatului locomotor ┼či bolilor de piele. Servicii: piscin─â, saun─â, bar, teren de dans, teren sportiv, sal─â pentru biliard ┼či jocuri de mas─â, sal─â de cinema, oficiu po┼čtal, schimb valutar, frizerie, magazine mixte.

FABRICI DE VIN

Nr. d/o Denumirea Localitate Conduc─âtor Date contact
1. SRL ÔÇ×Grape ValleyÔÇŁ IM s. Borceag Sandu Dumitru +373 294 33296
2. SA┬á ÔÇ×Slobozia MareÔÇŁ s. Slobozia Mare Loghin Dumitru +373 299 61245
3. SC ÔÇ×AgrosudresursÔÇŁ┬á SRL s. Br├«nza Olteanu Gheorghe +373 299 36339
4. SA┬á ÔÇ×VismosÔÇŁ s. Moscovei Gavru╚Öenco Alexandru +373 29975710
5. SRL┬á ÔÇ×Vieru VinÔÇŁ s. Burlacu S├«rf Dumitru +373 299 79385
6. SA┬á ÔÇ×Vinia TraianÔÇŁ IM s. G─âv─ânoasa Cristev Semion +373 299 57473
7. ÔÇ×Podgoria DunariiÔÇŁ or. Cahul +373 299 92827

EVENIMENTE CULTURALE ╚śI COLECTIVE ARTISTICE

Colective artistice

Nr. Denumirea Localitatea
1. Ansamblul profesionist de dansuri populare ÔÇ×Izvora╚ÖÔÇŁ or. Cahul
2. Taraful ÔÇ×L─âutarul Dumitru BotgrosÔÇŁ s. Badicul Moldovenesc
3. Studioul coregrafic ÔÇ×IuventaÔÇŁ or. Cahul
4. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans ÔÇ×Cimpoia╚ÖulÔÇŁ s. Manta
5. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans ÔÇ×Vatra HorelorÔÇŁ s. Slobozia Mare
6. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans ÔÇ×Nuf─ârulÔÇŁ or. Cahul
7. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans popular ÔÇ×Doina PrutuluiÔÇŁ s. Coliba╚Öi
8. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans popular ÔÇ×V─âlena╚ÖiiÔÇŁ s. V─âleni
9. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans popular ÔÇ×BobocelulÔÇŁ or. Cahul
10. Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans popular ÔÇ×CucoreniiÔÇŁ s. Cucoara
11. Ansamblul de dans popular ÔÇ×╚Ü─âr─âncu╚ŤaÔÇŁ s. Giurgiule╚Öti
12. Ansamblul folcloric ÔÇ×Cimbri╚ÖorÔÇŁ s. Cucoara
13. Ansamblul folcloric ÔÇ×GiurgiuleancaÔÇŁ s. Giurgiule╚Öti
14. Ansamblul folcloric ÔÇ×Cr─âi╚ŤeleÔÇŁ s. V─âleni
15. Ansamblul folcloric ÔÇ×Moc─âna╚ÖiiÔÇŁ s. Slobozia Mare
16. Ansamblul folcloric ÔÇ×Roata NoroculuiÔÇŁ s. Andru╚Öul de Sus
17. Ansamblul folcloric ÔÇ×BucuriaÔÇŁ s. Bucuria
18. Ansamblul folcloric ÔÇ×BogheanaÔÇŁ s. C├«╚Öli╚Ťa-Prut
19. Ansamblul folcloric ÔÇ×Coliba╚ÖeancaÔÇŁ s. Coliba╚Öi
20. Ansamblul folcloric ÔÇ×Pelini╚ŤaÔÇŁ s. Pelinei
21. Ansamblul folcloric ÔÇ×PerlicichiÔÇŁ or. Cahul
22. Ansamblul vocal ÔÇ×L─âcrimioareÔÇŁ or. Cahul
23. Ansamblul vocal ÔÇ×Opincu╚ŤaÔÇŁ s. Z├«rne╚Öti
24. Corul ÔÇ×Nicolae ╚śtiucaÔÇŁ or. Cahul
25. Orchestra de muzic─â popular─â pentru copii ÔÇ×Andrie╚ÖÔÇŁ s. Andru╚Öul de Jos
26. Fanfara de copii s. Vadul lui Isac
27. Fanfara de copii s. Slobozia Mare
28. Fanfara s. Slobozia Mare
29. Fanfara s. Huluboaia
30. Teatrul dramatic s. Giurgiulești
31. Teatrul de păpuși s. Vadul lui Isac
32. Teatrul-studio ÔÇ×MascaÔÇŁ or. Cahul
33. Teatrul Republican Muzical-Dramatic ÔÇ×B.P. HasdeuÔÇŁ or. Cahul

┬áStudioul coregrafic ÔÇ×IuventaÔÇŁ, or. Cahul ÔÇô are un repertoriu variat: compozi╚Ťii coregrafice folclorice, stilizate, dans estrad─â contemporan─â, dans sportiv ╚Öi modern. Repertoriul se caracterizeaz─â printr-o varietate de culori, temperament ╚Öi ritmuri. Particip─â la festivaluri ╚Öi concursuri na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale (Rom├ónia, Spania, Turcia, Fran╚Ťa, Bulgaria, Polonia). Conduc─âtor artistic: Pana╚Öescu Rodica.

Ansamblul de muzic─â ╚Öi dans ÔÇ×Nuf─ârulÔÇŁ, or. Cahul – a fost fondat ├«n luna martie 1996 de c─âtre coregraful Ion Arabadji. Membrii ansamblului sunt copii cu v├«rsta cuprins─â ├«ntre 6-13 ani. Munca ┼či talentul lor a fost apreciat pentru prima dat─â peste hotarele ┼ú─ârii deja ├«n al doilea an de activitate, unde au participat la un festival interna┼úional din Pleven, Bulgaria (1998). Ei, de asemenea, au avut onoarea s─â participe ┼či la multe alte festivaluri na┼úionale, dar ┼či interna┼úionale dup─â cum urmeaz─â: ├«n Slovacia, Cehia, Turcia, Rom├ónia. De asemenea, ├«n anul 1998 ÔÇ×Nuf─ârulÔÇŁ particip─â la festivalul republican ÔÇ×La vatra horelorÔÇŁ din Chi┼čin─âu, unde ocup─â locul II, urm├«nd s─â se ├«ntoarc─â peste 2 ani ┼či s─â c├«┼čtige premiul mare. Ansamblul continu─â s─â str─âluceasc─â pe scenele mari ┼či mici cu un larg repertoriu de dansuri din zona de sud a Republicii Moldova. Dornici de a duce faima localit─â┼úii b─â┼čtina┼če, particip─â ori de c├«te ori au posibilitatea la festivaluri, precum: Festivalul Interna┼úional ÔÇ×Nuf─ârul AlbÔÇŁ din or. Cahul, Festivalul Interna┼úional de Dans pentru copii ÔÇ×BobocelulÔÇŁ, Festivalul Interna┼úional ÔÇ×Dobroge ÔÇô m├«ndr─â gr─âdin─âÔÇŁ din Rom├ónia, etc.

Ansamblul folcloric ÔÇ×Pelini╚ŤaÔÇŁ, c. Pelinei ÔÇô activeaz─â din anii 1970, dar a primit titlul de forma╚Ťie artistic─â model ├«n anul 2012. Ansamblul particip─â la diferite activit─â╚Ťi culturale organizate la nivel local, raional, na╚Ťional, dar ╚Öi interna╚Ťional. Repertoriul forma╚Ťiei artistice este divers: c├«ntece tematice ╚Öi tradi╚Ťionale, obiceiuri teatralizate. Se teatralizeaz─â urm─âtoarele obiceiuri: nunta, fuioarele, sc─âld─âtoarea, caloianul ╚Öi paparuda. ├Än colectiv sunt implica╚Ťi tineri amatori, ce au posibilitatea s─â promoveze folclorul, obiceiurile ╚Öi tradi╚Ťiile neamului moldovenesc. Conduc─âtor artistic: Loghin Maria.

Ansamblul vocal ÔÇ×Opincu╚ŤaÔÇŁ, c. Z├«rne╚Öti ÔÇô a fost ├«nfiin╚Ťat ├«n anul 1989, av├«nd ca scop primordial men╚Ťinerea ╚Öi promovarea folclorului, tradi╚Ťiile ╚Öi obiceiurile. Este un ansamblu de amatori cu o veche ╚Öi bogat─â tradi╚Ťie popular─â, format din soli╚Öti vocali ╚Öi instrumentali╚Öti, iubitori de folclor autentic. Ansamblul particip─â la toate activit─â╚Ťile din cadrul c. Z├«rne╚Öti, precum ╚Öi la cele raionale. De-a lungul vremii,┬á Ansamblul folcloric ÔÇ×Opincu╚ŤaÔÇŁ a constituit un liant ├«ntre genera╚Ťii ╚Öi o nobil─â modalitate de a tezauriza , dar ╚Öi de a promova valorile de spiritualitate ╚Öi de cultur─â material─â din zona folcloric─â a c. Z├«rne╚Öti: c├«ntecul, folclorul, tradi╚Ťiile ╚Öi portul tradi╚Ťional. Conduc─âtor artistic: Filip Vasile.

Agenda anuală a evenimentelor culturale și sportive de interes turistic în anul 2017

Nr. d/o Denumirea Perioada Locul desfășurării
1. Jocurile sportive ale juniorilor din Republica Moldova februarie ÔÇô mai (week-end) Localit─â╚Ťile r. Cahul
2. Festivalul interna╚Ťional de muzic─â ÔÇ×M─âr╚Ťi╚ÖorÔÇŁ 1-10 martie Palatul de Cultur─â, Cahul
3. Campionatul raionului Cahul la fotbal aprilie ÔÇô septembrie (week-end) Localit─â╚Ťile r. Cahul
4. Concursul instrumenti╚Ötilor ÔÇ×7 note muzicaleÔÇŁ ┬áaprilie ╚ścoala de Arte ÔÇ×Maria CebotariÔÇŁ, or. Cahul
5. Turneul republican la fotbal ÔÇ×Gugu╚Ť─âÔÇŁ ┬ámai ÔÇô iunie (week-end) Localit─â╚Ťile r. Cahul
6. Festivalul interna╚Ťional ÔÇ×Dulce floare de salc├«mÔÇŁ mai s. V─âleni
7. Ziua Sportivului 20 mai ╚ścoala Sportiv─â, or. Cahul
8. Ziua Interna╚Ťional─â a Copilului 1 iunie Localit─â╚Ťile r. Cahul
9. Turneul republican la fotbal ÔÇ×Speran╚ŤaÔÇŁ iunie (week-end) Localit─â╚Ťile r. Cahul
10. Ziua Na╚Ťional─â a Portului Popular 25 iunie Pia╚Ťa Horelor, or. Cahul
11. Festivalul interna╚Ťional de muzic─â ╚Öi dans ÔÇ×Nuf─ârul AlbÔÇŁ ┬áiulie Pia╚Ťa Independen╚Ťei, or. Cahul
12. Festival-concurs ÔÇ×La vatra horelor bucurieneÔÇŁ ┬áaugust s. Bucuria
13. Ziua Independen╚Ťei RM 27 august Pia╚Ťa Horelor,

or. Cahul

14. S─ârb─âtoarea Na╚Ťional─â ÔÇ×Limba noastr─âÔÇŁ 31 august Pia╚Ťa Horelor, or. Cahul
15. Cupa Pre╚Öedintelui raionului Cahul la fotbal octombrie ÔÇô┬á noiembrie (week-end) ╚ścoala Sportiv─â, or. Cahul
16. S─ârb─âtoarea roadelor octombrie Pia╚Ťa Horelor, or. Cahul
17. Festivalul etniilor octombrie Pia╚Ťa Horelor, or. Cahul
18. Festival-concurs ÔÇ×Muzica pentru to╚ŤiÔÇŁ ┬ánoiembrie ╚ścoala de Arte ÔÇ×Maria CebotariÔÇŁ, or. Cahul
19. Festivalul de datini ╚Öi obiceiuri de Cr─âciun ÔÇ×Florile DalbeÔÇŁ decembrie Pia╚Ťa Horelor,

or. Cahul

Festivalul interna╚Ťional de muzic─â ÔÇ×M─âr╚Ťi╚ÖorÔÇŁ ÔÇô este organizat ├«n fiecare prim─âvar─â (1-10 martie), ├«ncep├«nd cu anul 1966 de c─âtre Consiliul Raional Cahul ╚Öi Prim─âria or. Cahul, av├«nd loc ├«n fiecare localitate a raionului, prin diferite forme culturale. Festivalul este dedicat sosirii prim─âverii, regener─ârii naturii, precum ╚Öi obiectului simbolic M─âr╚Ťi╚Öor – confec┼úionat din dou─â fire de l├ón─â sau bumbac ÔÇô unul alb ┼či altul ro┼ču, r─âsucite ├«mpreun─â, legate ca amulet─â la g├ót, la m├óini sau la pieptul hainei.

Festivalul interna╚Ťional ÔÇ×Dulce floare de salc├«mÔÇŁ ÔÇô se organizeaz─â ├«n s. V─âleni de c─âtre┬á Consiliul Raional Cahul ╚Öi Prim─âria s. V─âleni. ├Än cadrul festivalului particip─â forma╚Ťiile folclorice din raionul Cahul, precum ╚Öi colectivele din Euroregiunea ÔÇ×Dun─ârea de JosÔÇŁ. Ca activit─â╚Ťi principale ce au loc ├«n cadrul festivalului sunt: spectacole etno-folclorice, expozi╚Ťii a lucr─ârilor me╚Öterilor populari, preg─âtirea bucatelor tradi╚Ťionale, t├«rg de produse agricole, activit─â╚Ťi educa╚Ťionale pentru copii. Obiectivul primordial este valorificarea datinilor ╚Öi obiceiurilor autentice caracteristice vetrei folclorice, precum ╚Öi promovarea turismului cultural ╚Öi gastronomic.

Festival-Concurs ÔÇ×La vatra horelor bucurieneÔÇŁ – se organizeaz─â ├«n s. V─âleni de c─âtre Consiliul Raional Cahul ╚Öi Prim─âria s. Bucuria. Festivalul are drept scop: promovarea c├«ntecului ╚Öi dansului popular ca parte integrant─â a patrimoniului cultural, ├«mbog─â╚Ťirea repertoriului forma╚Ťiilor folclorice cu noi crea╚Ťii autentice, precum ╚Öi promovarea me╚Öterilor populari.

S─ârb─âtoarea roadelor ÔÇô se organizeaz─â de c─âtre Consiliul Raional Cahul. ├Än cadrul s─ârb─âtorii au loc expozi╚Ťii ale profesioni╚Ötilor din domeniul agriculturii, viticulturii ╚Öi a panifica╚Ťiei, fermierilor, oamenilor de afaceri din domeniile conexe agriculturii ╚Öi expozi╚Ťii ale me╚Öterilor populari, precum ╚Öi concerte cu participarea colectivelor artistice din raion.

ME╚śTERI POPULARI

Nr.

 d/o

Localitate Nume, prenume Tipul de activitate Contacte
1. s. Alexanderfeld Vlagu Alexandru Prelucrarea lemnului 069090862
2. s. Alexandru Ioan Cuza Ivancenco Elizaveta Croșetare 069805448
3. s. Alexandru Ioan Cuza Berbec Mădălina Croșetare
4. s. Andrușul de Sus Ciobanu Maria Broderie
5. s. Badicul Moldovenesc R├«mboac─â Eufrosinia Confec╚Ťionarea costumelor populare 0299-70-196
6. s. Baurci-Moldoveni Bunea Ion Pictur─â 0299-56-117
7. s. Baurci-Moldoveni Merioară Constantin Împletirea coșurilor 0299-56-118
8. s. Baurci-Moldoveni Bunea Mihail Împletirea coșurilor
9. s. Baurci-Moldoveni Milea Eugen Confec╚Ťionarea tobelor
10. s. Br├«nza Chetroi Vasile Confec╚Ťionarea cojoacelor
11. or. Cahul Doncev Anastasia Confec╚Ťionare p─âpu╚Öi
12. or. Cahul ╚Üurcan Ana Confec╚Ťionare p─âpu╚Öi, cro╚Öetare
13. s. Cucoara Dandiș Elena Croșetare 078072654
14. s. Colibași Cojan Constantin Prelucrarea pielii 068910126
15. s. Colibași Dorin Elizaveta Lucrări în pai 060365011
16. s. Crihana Veche Cavruc Eudochia Țesut 0299-72-693
17. s. Giurgiulești Luncă Nicolae Prelucrarea lemnului
18. s. Giurgiulești Luncă Valentin Prelucrarea lemnului
19. s. Giurgiulești Apărece Eugenia Croșetare
20. s. Larga Nou─â V├«j├«ianu Elena Broderie, ╚Ťesut 0299-70-902
21. s. Larga Nou─â Petcov Constantin Pictur─â 0299-70-787
22. s. Larga Nouă Dandiș Gheorghe Împletirea coșurilor 0299-70-642
23. s. Manta Burc─â Gheorghe Prelucrarea pielii 078129275
24. s. Pașcani Olteanu Constantin Împletit în lozie 076705064
25. s. Paicu Cebotaru Lidia Broderie, croșetare 0299-59-227
26. s. Pelinei Acriș Anastasia Lucrări în pai
27. s. Pelinei Miron Valentina Lucrări din paie, pănuși, scoici 069742939
28. s. Pelinei Caisîn Ana Țesut 0299-74-230
29. s. Slobozia Mare Zaporojan Dumitru Prelucrarea pielii
30. s. Vadul lui Isac Păiș Teodora Croșetare 079819554
31. s. Vadul lui Isac ╚śeremet Dumitru Prelucrarea lemnului 0299-38-406
32. s. Zîrnești Pascal Silvia Croșetare 078411095
33. s. Z├«rne╚Öti Pascal Maria Confec╚Ťionarea costumelor populare, cro╚Öetare 0299-59-611
34. s. Z├«rne╚Öti St├«ng─â Ecaterina Confec╚Ťionarea costumelor populare, cro╚Öetare 076739857
35. s. Z├«rne╚Öti Beju Tamara Confec╚Ťionarea costumelor populare, broderie 068133200
36. s. Z├«rne╚Öti Pascal Snejana Confec╚Ťionarea costumelor populare 079361430
37. s. Z├«rne╚Öti ╚Ü├«u Mariana Confec╚Ťionarea costumelor populare 076739340

 STRUCTURI DE CAZARE

Nr. d/o Denumire Nr. camere Nr. paturi Nr. de stele/ fără  stele Adresa Contacte
1. Azalia 33 56 2 or. Cahul , str. A.Mateevici, 21 +373 299 2 65 46

 

2. Coderanu 10 2 or. Cahul , bul. Republicii, 15B +373 299 32929
3. Dulgher 8 16 s. Giurgiulești,
r. Cahul
+373 299 68287
4. Green House 6 1 or. Cahul , str. Mihail Frunze +373 299 2 55 68
5. Oasis 4 4 or. Cahul,
Str. P─âcii
+373 299 4 10 44
6. Marco Polo 4 6 2 or. Cahul, Str. Mihai Eminescu 43/2 +373 299 3 27 06

+373 299 3 27 05

7. La gura cuptorului 4 10 s. V─âleni, r. Cahul +373 79575622

STRUCTURI DE ALIMENTARE

Nr. d/o Denumirea Adresa, contacte Capacitatea

(nr. locuri)

1. Flamingo Bulevardul Republicii,  17/a/1, or. Cahul;

+373 299 22138

180
2. La umbr─â Bulevardul Victoriei , 9, or. Cahul;

+373 299 32121

100
3. Laguna str. ╚śtefan cel Mare 64, or. Cahul;

+373 299 48523

50
4. Marco Polo str. M. Eminescu 43/2, or. Cahul;

+373 299 32706

30
5. Balkan str. Horelor 9/j, or. Cahul;

+373 299 32238

200
6. AndyÔÇÖs pizza str. Tighina, 47, or. Cahul;

+373 299 25595

164
7. Trendy Grill str. ╚śtefan ce Mare, 26, or. Cahul;

+373 299 27615

10
8. Sorina str. Mihai Eminescu, 18A, or. Cahul;

+373 79458502

220
9. Codreanu Bulevardul Republicii, 15B, or. Cahul;

+373 299 32929

240
10. Lavanda Str. Constantin Negruzzi, 29,

+373 299 33226

50

AGENȚII DE TURISM

Nr. d/o Denumirea Adresa Date de contact
1. RUDMIN-TUR or.Cahul,  Bulevardul  Republicii, 17 +373 299 32302
2. TRAVEL-TUR Str. M.Eminescu, 34 +373 299 3 28 55

+373 299 2 54 06

3. NIVILEN-TUR or.Cahul,  Bulevardul  Republicii 46 (gara auto) +373 299 4 31 09
4. GUEST-TUR Bulevardul Republicii 17, et. I (oficiul poștal central) +373 299 92052

+373 79100305

5. ALL4GO or. Cahul, str. Vasile Stroiescu 41, nr. 32 029932341

http://www.all4go.com

6. VOYAJ Interna╚Ťional Str.╚śtefan cel Mare, 13, mag.Union +373┬á299 22069
7 SANAIR SERVICE Str.A.Mateeici,8, mag Lagrina, but 24 +373 299 9 38 44
8. GARANT-TOUR or. Cahul,  Bulevardul Republicii 15/3 +373 79117999
9. Aur Tur  Str. 31 August, 4c/5 +373 69197045
10. Profi Tur Str. 31 August, 41 +373 79743210

+373 79815141

11. ╚śans Tur Str. 31 August 13v, et. II +373┬á299 32540

+373 69494666