Home Nout─â╚Ťi Aten╚Ťie! Podeaua umed─â ÔÇô pericol de electrocutare

Aten╚Ťie! Podeaua umed─â ÔÇô pericol de electrocutare

0
0
686

Una din func┼úiile prioritare ├«n activitatea Inspectoratului Energetic de Stat este cea de control ┼či supraveghere a respect─ârii prevederilor actelor normativ-tehnice la amenajarea, deservirea ┼či exploatarea instala┼úiilor electrice de producere, transport, distribu┼úie ┼či utilizare a energiei electrice.
Pe parcursul examin─ârilor complexe a instala┼úiilor de utilizare a energiei electrice a agen┼úilor economici, care ofer─â spa┼úii de arend─â cu amenajare a sp─âl─âtoriilor auto, inspectorii IES au constatat c─â, de cele mai multe ori deficien┼úele depistate poart─â un caracter tipic pentru majoritatea instala╚Ťiilor cu acest gen de activitate: instala╚Ťiile electrice de utilizare s├«nt amenajate de persoane neautorizate, f─âr─â proiect, nu se respect─â cerin╚Ťele documentelor normative (cerin╚Ťe specifice pentru astfel de ├«nc─âperi, din categoria celor cu┬áumiditate sporit─â).
De asemenea, la unele sp─âl─âtorii auto nu exist─â planuri de deservire ╚Öi ├«ntre╚Ťinere a utilajului electric ├«n dotare, lipsesc mijloace de protec╚Ťie electric─â. La fel, s-au constatat deficien┼úe privind electrosecuritatea la locul de munc─â (lipsa semnelor de avertizare, cabluri electrice de alimentare deteriorate ┼či pozate┬ánecorespunz─âtor), nivel sc─âzut de instruire a personalului din punct de vedere al electrosecurit─â┼úii, precum ╚Öi lipsa cuno┼čtin┼úelor privind acordarea primului ajutor ├«n caz de electrocutare.
Orice angajator este obligat s─â asigure colaboratorilor condi┼úii optime de securitate la locul de munc─â ┼či ├«n procesul tehnologic, iar echipamentele electrice de munc─â trebuie s─â fie omologate pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea urmeaz─â a fi supuse unor verific─âri ini╚Ťiale, ├«nainte de prima punere ├«n func╚Ťiune dup─â instalare ╚Öi ├«n procesul exploat─ârii, testate de persoane autorizate a╚Öa cum prev─âd documentele normative, precum ╚Öi asigurarea exploat─ârii lor inofensive.
├Än unele cazuri administratorii acestor obiective con╚Ötientizeaz─â prezen╚Ťa factorilor de risc ╚Öi ├«ntreprind m─âsuri de avertizare a utilizatorilor serviciilor prestate. Totu┼či, s├«nt depistate frecvent lacune ├«n organizarea deservirii tehnice a receptoarelor electrice ├«n dotare ╚Öi instruirea personalului antrenat ├«n procesul tehnologic de profil (sp─âlare, ╚Ölefuire, cur─â╚Ťare chimic─â, cu vapori, etc).
Una din cele mai stringente probleme r─âm├«ne a fi lipsa aparatelor de protec╚Ťie corespunz─âtoare categoriei receptorilor ╚Öi condi╚Ťiilor de exploatare a lor (echipament de protec╚Ťie contra curen╚Ťilor de defect). O alt─â problem─â este cea a execut─ârii re╚Ťelelor de alimentare a utilajului tehnologic (mobil) de profil cu conductoare f─âr─â protec╚Ťie mecanic─â, fiind utilizat ├«n acest scop cablu de marca đčđĺđí, care nu corespunde gradului de securitate la ac╚Ťiunea mecanic─â ╚Öi a reagen╚Ťilor chimici de┼či, acest tip de cablu dispune de izola╚Ťie dubl─â.
├Än cadrul examin─ârilor s-a constatat c─â, nu se respect─â una din cerin╚Ťele principale referitor la modul de pozare prin suspendare a conductoarelor ╚Öi cablurilor de alimentare a receptorilor. Aceste conductoare ╚Öi cabluri s├«nt amplasate liber pe podeaua umed─â, fiind influen╚Ťate de ac╚Ťiunea apei ╚Öi elementelor chimice, care distrug izola╚Ťia lor ╚Öi pun ├«n pericol securitatea personalului.
Toate aceste ├«nc─âlc─âri denot─â nerespectarea cerin╚Ťelor documenta┼úiei normativ-tehnice, inclusiv a prevederilor cap. đĹ 3.8 din Normele de Protec╚Ťie la Exploatarea Instala╚Ťiilor Electrice ale Consumatorilor.

Inspectoratul Energetic de Stat recomand─â tuturor prestatorilor de servicii de sp─âl─âtorie auto unele m─âsuri de remediere a lacunelor existente ┼či eliminarea riscurilor de apari┼úie a electrotraumatismului cum ar fi interzicerea utiliz─ârii echipamentelor electrice confec╚Ťionate artizanat, protec╚Ťia prin ├«ntreruperea automat─â a aliment─ârii, ├«mp─âm├«ntarea de protec╚Ťie, elaborarea instruc╚Ťiunilor proprii privind securitatea electric─â pentru fiecare func╚Ťie ╚Öi instruirea personalului, examinarea vizual─â permanent─â a conductoarelor, fi╚Öelor, prizelor ╚Öi echipamentelor electrice ├«nainte de utilizarea lor, utilizarea dispozitivelor diferen┼úiale de protec╚Ťie contra curen╚Ťilor reziduali (de defect), utilizarea echipamentelor electrice destinate pentru mediu cu umezeala sporit─â, ├«n corespundere cu gradele┬á normelor de protec╚Ťie, ┼či standardelor ├«n vigoare.

Prezentul articol ┼či-a propus cre┼čterea gradului de con┼čtientizare, at├«t a angajatorilor, c├«t ┼či a angaja┼úilor ├«n ceea ce prive┼čte necesitatea aplic─ârii ┼či respect─ârii la locul de munc─â a legisla┼úiei ├«n domeniul securit─â┼úii ┼či s─ân─ât─â┼úii ├«n munc─â.

╚śef┬á Inspec╚Ťia Energetic─â Teritorial─â Cahul┬á┬á┬á┬á Ciobu Nicolae

Telefon  0788-18-197

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *