Home Nout─â╚Ťi Aten╚Ťie! Exploatarea incorect─â a instala╚Ťiilor electrice poate duce la avarii, incendii ╚Öi electrocut─âri

Aten╚Ťie! Exploatarea incorect─â a instala╚Ťiilor electrice poate duce la avarii, incendii ╚Öi electrocut─âri

0
1
554

INSPECŢIA    ENERGETICĂ   TERITORIALĂ  CAHUL

MD 3900, or. Cahul, str. V.Alecsandri, 102     tel.299/4-64-28   fax. 299/4-64-28

Inspectoratul Energetic de Stat V─â avertizeaz─â c─â nerespectarea regulilor de securitate la exploatarea instala╚Ťiilor electrice poate duce la avarii, incendii ╚Öi electrocut─âri. ┬á

├Än ziua de azi nu putem s─â ne imagin─âm via╚Ťa f─âr─â energia electric─â, care pune ├«n mi╚Öcare toate aparatele ╚Öi utilajele electrice, ╚Öi ne face via╚Ťa mai u╚Öoar─â. Energetica a p─âtruns practic ├«n toate ramurile economiei na┼úionale. Dar cu regret, energia electric─â prezint─â un mare pericol pentru oamenii care nu ╚Ötiu Regulile de securitate electric─â. Pe parcursul anului trecut ├«n republic─â au fost ├«nregistrate 19 cazuri de electrocutare, din care 13 cazuri s-au soldat cu deces.

O problemă destul de serioasă o prezintă și incendiile provocate de exploatarea incorectă a aparatelor electrice. În raionul Cahul au fost înregistrate 10 astfel de cazuri.

Un incendiu provocat de un scurtcircuit ├«n re╚Ťeaua electric─â a casei de locuit a unui cet─â╚Ťean din sectorul Valincea ╚Öi alt caz a avut loc pe str.L─âutarilor din cauza reconstruc╚Ťiei cu erori a re╚Ťelei electrice interne. ├Än urma acestor incendii cet─â╚Ťenii au r─âmas f─âr─â locuin╚Ť─â.

Analiza incendiilor, care au avut loc ├«n raionul Cahul arat─â c─â cele mai multe din ele au loc datorit─â nerglijen╚Ťei popula╚Ťiei ╚Öi nerespect─ârii Normelor de exploatare a instala╚Ťiilor electrice:

  • utilizarea receptoarelor electrice cu izola╚Ťia defectat─â;
  • confec╚Ťionarea ├«n condi╚Ťii casnice a prelungitoarelor electrice, a aparatelor de sudat electrice, de personal necalificat;
  • efectuarea reconstruc╚Ťiei instala╚Ťiilor electrice de c─âtre cet─â╚Ťeni f─âr─â a avea un proiect, de c─âtre persoane necalificate, f─âr─â a respecta cerin╚Ťele Normelor de amenajare a instala╚Ťiilor electrice;
  • montarea conductoarelor electrice prin podul caselor de locuit, pe suprafe╚Ťe u╚Öor inflamabile (lemn, stuf), ceea ce duce la r─âsp├«ndirea rapid─â a focului.

Av├ónd ├«n vedere aceste riscuri ┼či cerin┼úele normelor de securitate electric─â aten╚Ťion─âm popula╚Ťia despre pericolul cel prezint─â activit─â┼úile desf─â┼čurate la reconstruc╚Ťia instala╚Ťiilor electrice:
–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu interveni╚Ťi ├«n construc╚Ťia instala╚Ťiilor electrice;
–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu face╚Ťi schimb─âri ├«n schema electric─â a casei de locuit ╚Öi nu extinde╚Ťi re╚Ťeaua electric─â;
–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu schimba╚Ťi aparatele de protec╚Ťie montate de electricienii autoriza╚Ťi;
–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu monta╚Ťi conductoarele electrice prin podul caselor de locuit f─âr─â protec╚Ťie;
–┬á┬á┬á┬á┬á┬á nu folosi╚Ťi aparatele electrice cu izola╚Ťia defect─â ╚Ö.a.

Re┼úine┼úi: instala┼úiile electrice reprezint─â un pericol permanent! Respecta┼úi regulile de securitate! Proteja┼úi-v─â personal ┼či feri┼úi-i de pericole pe cei dragi dumneavoastr─â.

╚śeful Inspec╚Ťiei Energetice Teritoriale Cahul┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬áCiobu Nicolae┬á

Telefon  0299-46-4-28

Distribuie articolul pe:
Load More Related Articles
Load More In Nout─â╚Ťi

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *